Tražite li inspiraciju za izlet cijele obitelji? Pogledajte što nudi Rogatec

Živite li u Zagrebu, Varaždinu, Karlovcu ili Krapini i volite jedan dan vikenda provesti na lijepom izletu družeći se s prijateljima i obitelji sigurno ste se uhvatili u razmišljanju postoji li neko novo mjesto koje biste mogli posjetiti. Neko novo mjesto koje će vas oduševiti, potaknuti na aktivnost i pružiti zabavu za cijelu obitelj. Destinacija koja je u blizini Zagreba kako ne biste proveli u putovanju polovicu dana. Mi smo takvo mjesto pronašli potpuno slučajno i to samo 51 kilometar od Zagreba, Rogatec nas je privukao zbog podatka da se na ovom mjestu jedino u Europi može izraditi staklena čaša. No, nije samo čaša to što vas ovdje čeka…

Rogatec nudi puno toga – divnu povijest i sadašnjost u kojoj možete odabrati hoćete li izraditi staklenu čašu, glinenu vazu, isplesti nakit, zamijesiti kruh… Uz to, cijeli se dan ovdje možete zabaviti i to u budžetu od samo 25 eura po odrasloj osobi, a kad se odlučite krenuti na izlet proučite obiteljske pakete i ulaznice.

rogatec-i-feel-slovenia-slovenija-lifestyle-vikend-izlet-modnialmanah

Kako doći u Rogatec?
Do Rogateca ćete doći autocestom kojom putujete prema Krapini. Na izlazu Đurmanec dalje nastavljate put lokalnom cestom preko granice nekoliko kilometara. Ne treba vam vinjeta, a dok se približavate Rogatecu, poštujte ograničenja i vozite po propisima (policijske patrole ovdje rade svoj posao). Kad ulazite u Rogatec neka vam orijentir bude ujedno i najljepši dio ovog mjesta je renesansno-barokni dvorac Strmol. Parkirajte se na parkingu u podnožju i krenite u istraživanje. koji neka vam bude prva stanica izleta.

Radionice koje vole sve generacije!
Dolazite li subotom, pogledajte što taj dan nudi dvorac u svojim prostorijama. Kako bi privukli posjetitelje, vrijedni djelatnici općine Rogatec i Centra za obrtništvo Rogatec, osmislili su niz različitih radionica u kojima mogu sudjelovati svi članovi obitelji i u kojima se može na tradicionalan način napraviti nešto suvremeno – izraditi glinena posuda u prekrasnoj radionici s kiparicom Bojanom Križanec koja će vam pomoći centrirati glinu na glinenom kolu.

Vrata do vode vas na radionicu pletenja, na tradicionalan način od komušine. Ovisno o slobodnom vremenu kojeg imate ‘kite’ kako se zovu pletenice možete plesti i pretvoriti u nakit, torbu ali i podloške za suđe.

Posebno je zabavno i na radionici tkanja, koja je privukla Nikolu. Prvo je gledao kako se tka, a onda i sam sjeo i napravio svoj dio tkanice. Boravak u ovom dijelu dvorca i sve radionice koje su vam na raspolaganju je izuzetno opuštajuće i zabavno.

Sve radionice su svake subote u sklopu ulaznice u dvorac (6 eura), a zadnje subote u mjesecu, u prijepodnevnim terminima posebno je živo u staklarskoj radionici. Tada majstor Ivan ‘zapali peć’ te svakome omogući da poput majstora staklara napuše svoju čašu. I ova je radionica besplatna, a platit ćete samo izrađenu čašu, želite li je ponijeti kući. Vaš unikat košta 5 eura.

Muzej u dvorcu i najveći Muzej na otvorenom u Sloveniji!
Uz aktivnosti na radionicama vodiči će vas provesti kroz dvorac, ispričati priču o povijesti Rogateca, ali i o plemićkoj kući Jakoba von Strmola u srednjovjekovnom dizajnu koja oduševljava brojne posjetitelje. U dvorcu ćete vidjeti snažan barokni utjecaj, sa štukaturama, freskama i atraktivno oslikanim fasadama zbog kojih je ovaj dvorac svrstan među važnije zgrade feudalnog razdoblja u Sloveniji. Dvorac je danas otvoren za sve, a kroz godinu se na ovom mjestu održavaju brojne izložbe, koncerti a u dvorani za vjenčanje s kapelicom mnogi parovi kažu sudbonosno ‘da’.

Za posjet dvorcu i radionice uzmite nekoliko sati, a kad se dobro zabavite i oduševite sadržajem kojeg nudi, iz dvorca Strmol krenite automobilom nekoliko kilometara do Muzeja na prostem Rogatec (Muzeja na otvorenom) koji je ujedno i najveći muzej tog tipa u Sloveniji. Smješten u autentičnom štajerskom krajoliku podno Donačke gore i čuva niz tradicionalnih arhitektonskih objekata sub-panonskog tipa, tipičnih za područje doline Sotle u razdoblju od 19. do sredine 20. stoljeća. Godine 1997. nominiran je za Europski muzej godine, a od tada pa sve do danas nudi bogat program aktivnosti za sve dobne skupine omogućujući posjetiteljima da otkriju svu ljepotu kulturne baštine ovog kraja. Kroz postav krenite u društvu vodiča, a mlađima ponudite doživljaj HoloLens naočala s kojima će istraživanje muzeja biti u društvu animiranog lika Rogatka. U ovom muzeju su subotama isto radionice – od izrade kruha, instrumenata, pa sve do skupljanja bilja, izrade proizvoda od pčelinjeg voska. Na ovom mjestu svakako pojedite nešto domaće. U jednoj od kuća poslužuje se tradicionalni ručak enolončnica što je zapravo varivo s povrćem i žitaricama s domaćom kobasicom. Porcija je izdašna, košta 7 eura i na ovom se mjestu kuha svaki dan. Poslužuje se s domaćim kruhom kojeg možete i sami ispeći. Kad ste na ovom mjestu obiđite i Konjušnicu KK Strmol u kojoj vas čekaju ljubazni domaćini koji će vas provesti kroz štalu, ali i pomoći vam da prvi put zajašite konja.

rogatec-i-feel-slovenia-slovenija-lifestyle-vikend-izlet-modnialmanah

Kad ste upoznali u potpunosti destinaciju i naučili puno o ljudima koji su na ovom mjestu živjeli te mjesto oblikovali ne zaboravite se popeti na najvišu točku Rogateca do kuda možete doći automobilom. Slijedite putokaz do Rudijevog doma, planinarskog doma podno Donačke gore. Na ovom mjestu puca pogled na Zagreb, ali i na Donačku goru do koje se možete popeti planinarskim putem (40 minuta) sve go vrha na kojem se nalazi križ i klupa za zaljubljene. Ovaj dio je raj na zemlji za sve – one koji vole vikendom boraviti u prirodi, pojesti nešto domaće ili samo popiti kavu i uživati u domaćoj štrudli od jabuka koja je jedna od najpoznatijih slastica u Sloveniji. Volite li paraglajding, na ovom mjestu kažu da su struje savršene u što će vas uvjeriti pogled u nebo. Za lijepih i sunčanih dana oko Donačke gore vidjet ćete brojne paraglajdere.

I kad ste mislili da je to sve od Rogateca, domaćini će vam se ponosno pohvaliti kako u ovom kraju ima još zanimljivih OPG-ova na kojima ćete odlično pojesti i popiti i super se zabaviti. Jedan od takvih je gospodarstvo Pod Goro u vlasništvu obitelji Kitak – Nataše i Izidora, svoje mladih ljudi koji su predanim radom stvorili jedinstveno mjesto. Restoran se nalazi na mjestu na kojem je najljepši zalazak sunca u ovom kraju, a hrana koju ćete ovdje pojesti je u potpunosti domaća i ekološka. Sve povrće, meso, vino i sokovi su iz njihovog uzgoja, a toplina koju pružaju svakom gostu je nevjerojatna. Ugodit će vam u potpunosti, a kad sjednete za stol nemojte se iznenaditi kad vam gazda Izidor (inače frontmen grupe Aplauz) zasvira harmoniku i zapjeva jednu od popularnih pjesama.

I tako – u Rogatecu vrijeme brzo prođe jer se super zabavljate, pa se često pojavljuje osjećaj da biste na ovom mjestu rado i prespavali. Moguće je to u jednoj od kuća za odmor o kojima pročitajte na stranica općine. Na kraju ove reportaže, još smo dužni informaciju na što smo potrošili 25 eura po osobi tog dana (nas dvoje 50 eura za doživljaj koji trajno ostaje u sjećanju). Muzej dvorca Strmol 6 eura ulaznica, sve radionice besplatne, staklena čaša 5 eura. Ulaznica za Muzej na otvorenom 6 eura, ručak (enolončnica čaša prirodnog soka od melise) 8 eura! Uz ovaj iznos možete još dodati i štrudlu od jabuka u Rudijevom domu (3 eura) i domaći narezak i vino kod Kitaka u OPG Pod Goro (cca 10 eura) ili kompletnu večeru 20 eura.

tekst: Alma Premerl Zoko
foto: Nikola Zoko

PROČITAJTE VIŠE O DESTINACIJAMA KOJE SU NAS ODUŠEVILE:

Otkrili smo novu vikend destinaciju u Sloveniji! Evo 10 razloga za posjetiti Ptuj!
Vikend bijeg u Županju – doživljaj kojeg želimo svima!
Želite li vidjeti najbolje od Ljubljane, posjetite je za vrijeme trajanja LUV FEST-a!
Iskustvo iz Rogaške Slatine – došli na romantičan vikend, a kući se vratili s pet kilograma manje!
Posjetili smo Krapanj i jedinstveni muzej spužvi! Evo zašto nas je oduševio!
Destinacija u koju smo se zaljubili ove zime – Tribunj!
Dođi u Vinkovce (i) zimi! Evo i zašto!
Bili smo u Vukovaru – evo zašto nas je oduševio ovaj grad!
Jesu li Vodice zanimljiva destinacija Zimi? O da!
Križnica, Klopotec, Dravska priča tri su centra za posjetitelje
Želite li doživjeti Ilok, evo gdje spavati, što jesti…
Sisačko moslavačka županija je uvijek odlična ideja za vikend bijeg
S Kastva se najbolje vidi Kvarner
Znate li što vas sve čeka u Moslavačkoj priči?
Velika Gorica nije samo mjesto s aerodromom! Istražite je poput nas…
Fali vam energije? U Međimurju napunite baterije
Znate li što je biodinamika?
Tko kaže da Šibenik nije cool i izvan sezone?
Ovo je lokacija koja nas je oduševila!
Nekad je potrebno samo spakirati kofere
Za one kojima je skijanje drugačiji doživljaj!
Kako putuju žene? Pogledajte kako su istražile Viroviticu!
Znate li gdje je najljepša pustinja u Hrvatskoj?
Kad želite na cool vikend, krenite u Slunj!
Znate li da je Motovun zanimljiviji zimi nego ljeti?

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS