Vikend bijeg u Županju – doživljaj kojeg želimo svima!

Od Zagreba udaljena 250 kilometara, tik uz autocestu A3 smjestila se Županja. Nevjerojatno zanimljiv grad u kojem se miješaju kulture i običaji, tradicionalno i moderno, jedinstveno i unikatno. Iako se ne nalazi u top 10 gradova Hrvatske u kojima bi valjalo provesti vikend, nama je upravo Županja jako visoko na ljestvici gradova u kojima bismo se provodili vikendima. A zamislite, Županja nema ni hotel, ni veliki restoran, ni neki strani brend zbog kojeg bismo pohrlili iz Zagreba u Slavoniju.

županja-srijem-slavonija-šokačko-sijelo-modnialmanah-putovanje-vikend

Pa što je onda to toliko posebno u ovom ‘šokačkom gradu’?! Kad bismo vam rekli ljudi i običaji, vjerojatno biste nam odgovorili da takvih ima na svakom koraku. No… pozvonite na zvono Šokačke Lady, kuće za odmor u središtu Županje i pričekajte da vam domaćin tvori vrata i znat ćete već tada o čemu govorimo. Marko Marošević, kršan Slavonac s osmjehom na licu jedan je od vlasnika kuća za odmor. Njegova se nalazi u centru, ima svoju priču, i odlična je baza za istraživanje Županje.

županja-srijem-slavonija-šokačko-sijelo-modnialmanah-putovanje-vikend

Dok držite u rukama čašicu s rakijicom (jer tako se to mora kad ste u Slavoniji) na brzinu će vam Marko ispričati priču o tome kako je stara šokačka kuća s okućnicom dobila ime, ali i pripala njegovoj obitelji. Kofere ćete spustiti u predvorju kuće koja već na prvi pogled ocrtava građansku elitu 20.stoljeća. Sve je u stilu uređenja kako bi to napravila ‘šokačka Lady’ Županjska ljepotica Katarinu Horvatović,koja se, kako ćete saznati, udala za bogatog engleskog industrijalca te tako u svoj rodni kraj donijela naviku igranja tenisa, ali i plesnih zabava nakon lova. Kuća u kojoj bi i ona živjela mora imati prostran salon i predsoblje za primanje gostiju.

Kuća se sastoji od dvije spavaonice s tradicionalnim drvenim namještajem. Kreveti su s definiranim stranicama (ako ste viši od 2 metra morate spavati dijagonalno) a madraci i kreveti su novi i anatomski. Kad prespavate prvu noć s razlogom ćete se pitati zašto godinama spavate sa zvukom tramvaja ‘pod prozorom’. Ok – smještaj je nađen sad je vrijeme za obilazak Županje.

Ako ste u gradu prvi put pobrinite se da je istražite s vodičem. O njemu se raspitajte u gradskom muzeju u kojem rade zaljubljenici u ovaj grad. Pokušat će vam udovoljiti svakoj želji, a ako ne nađu licenciranog vodiča sami će vas povesti gradom. Bit će to divno iskustvo koje svakako vežite s razgledom muzeja. Mi smo krenuli u razgled s ravnateljem Hrvojem Tkalcem koji je u 90 minutnoj ‘šetnji’ vremenskom lentom Županje ispričao prekrasne priče. Sve što smo čuli u Gradskom muzeju kasnije smo trajno zapamtili u razgledu grada koji na poseban način pruža spoj tradicionalnog i suvremenog. Spavate u staroj šokačkoj kući a u centru grada, a onda gledate zgrade i učite kako se zovu. Ružičastoj je naziv ljepotica, a žutoj Žaklina (po Jacqueline Kennedy). Na glavnom gradskom trgu vidjet ćete spomenik lopti, čut ćete i priču o lokalnom nogometnom klubu Graničar koji postoji od 1920. godine, a kad smo kod povijesti i sporta Županja je i grad prvog igranja tenisa u Hrvatskoj. I ovaj bijeli sport se počeo igrati 1880. godine, prvo u društvu engleskih industrijalaca koji su ovim sportom tratili slobodno vrijeme nakon posla. Baš kao i za nogometnu loptu, u Županji se nalazi i spomenik tenisu koji se nalazi pored teniskih terena.

županja-srijem-slavonija-šokačko-sijelo-modnialmanah-putovanje-vikend

Kad ste u Županji jedite domaće – čobanac i gulaš od ribljih iznutrica u buffetu Štagalj koji se nalazi s druge strane spomenutih zgrada (uz veliki Konzum). I tu ćete se oduševiti pričom tate i sina Zdenka i Maria Kružljak, kakoji su jedini ugostitelji ovog tipa u Županji. Kuhaju svakog dana najčešće ribu koju sami ulove, a kad je o čobancu riječ tu je poseban recept kojeg ćete ponijeti kući.

Što još doživjeti kad ste u Županji? Raspitajte se gdje svira tamburica i krenite u izlazak. Možda je u tom trenutku nećete čuti u centru Županje, ali okolna sela su vrlo živahna i često se nađe dobar razlog za pjesmu i zabavu.

Otkrijte ljepote OPG-ova na kojima možete kupiti domaće proizvode ali i upoznati divne domaćine. Samo nekoliko kilometara od Županje u Gradištu nalazi se izletište Snašini kućari u kojem možete vidjeti prikaz tradicionalnog načina života ali i uživati u domaćoj hrani. U Županji poseban doživljaj stvara Prva kuća meda (svakako popijte domaću medicu i kući ponesite med medljikovac) vlasnika Krešimira Čolića i u susjedstvu Kuća čaja i začina Pannonicum vlasnika mladog Darka Starineca s mješavinama biljaka niklih na slavonskim poljima. Posjetite sve ove lokacije i dopustite da vas domaćini ugoste na poseban način!

županju-srijem-slavonija-šokačko-sijelo-modnialmanah-putovanje-vikend

Prekrasnu dobrodošlicu zaželjet će vam i Katica Pauković, vitalna umjetnica koja je nakon odlaska u mirovinu svoj hobi pretvorila u lijepi biznis. Svakodnevno izrađuje posebno dizajnirane suvenire u obliku nogometne lopte prkoseći tako globalizaciji kad su suveniri u pitanju. Kad ste u Županji teško da ćete naći industrijski suvenir, a sve što ponesete kući prošlo je kroz vrijedne ‘šokačke ruke’. Čak i kutijica s domaćim jajima ili komadić kulena, koji salenjak kojeg vam domaćini na odlasku stavljaju u ruke. Da se nađe putem…

županju-srijem-slavonija-šokačko-sijelo-modnialmanah-putovanje-vikend

Tekst: Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko

PROČITAJTE VIŠE O DESTINACIJAMA KOJE SU NAS ODUŠEVILE:

Želite li vidjeti najbolje od Ljubljane, posjetite je za vrijeme trajanja LUV FEST-a!
Iskustvo iz Rogaške Slatine – došli na romantičan vikend, a kući se vratili s pet kilograma manje!
Posjetili smo Krapanj i jedinstveni muzej spužvi! Evo zašto nas je oduševio!
Destinacija u koju smo se zaljubili ove zime – Tribunj!
Dođi u Vinkovce (i) zimi! Evo i zašto!
Bili smo u Vukovaru – evo zašto nas je oduševio ovaj grad!
Jesu li Vodice zanimljiva destinacija Zimi? O da!
Križnica, Klopotec, Dravska priča tri su centra za posjetitelje
Želite li doživjeti Ilok, evo gdje spavati, što jesti…
Sisačko moslavačka županija je uvijek odlična ideja za vikend bijeg
S Kastva se najbolje vidi Kvarner
Znate li što vas sve čeka u Moslavačkoj priči?
Velika Gorica nije samo mjesto s aerodromom! Istražite je poput nas…
Fali vam energije? U Međimurju napunite baterije
Znate li što je biodinamika?
Tko kaže da Šibenik nije cool i izvan sezone?
Ovo je lokacija koja nas je oduševila!
Nekad je potrebno samo spakirati kofere
Za one kojima je skijanje drugačiji doživljaj!
Kako putuju žene? Pogledajte kako su istražile Viroviticu!
Znate li gdje je najljepša pustinja u Hrvatskoj?
Kad želite na cool vikend, krenite u Slunj!
Znate li da je Motovun zanimljiviji zimi nego ljeti?

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS