Križnica, Klopotec, Dravska priča tri su centra za posjetitelje Slavonije i Podravine zbog kojih ćete već danas isplanirati prvi slobodni vikend!

Gdje god živjeli u Hrvatskoj, nemojte odustajati od ljepota koje vam pružaju mali dragulji rasuti po cijeloj zemlji. Oni ne moraju biti uz more, na već razvikanim mjestima, na lokacijama na kojima ćete, kad god dođete uvijek nekoga sresti. Mi volimo istraživati nepoznato, dopustiti da nas osvoji ono što je još neistraženo, volimo vikende provoditi u pokretu spajajući prirodu, baštinu, inovaciju i specifičnosti kraja. Volimo i dobre domaćine, finu klopu ali i lokacije na kojima može uživati cijela obitelj. Volimo i doživljaje pretočiti u lijepe priče koje će svima vama pomoći u istraživanju nečeg novog. Jer – zar nije zanimljivo otići u nepoznato a u to isto se zaljubiti i poželjeti ga pokazati onima koje volite?! Na nas tako djeluje istraživanje ljepota Slavonije i Podravine.

viroviticko-podravska-županija-najljepše-od-hrvatske-modnialmanah-1

Kako uvijek volimo imati cilj, posebno kad putujemo u društvu, u ovom turističkom vodiču u fokusu su tri, manje-više, nova interpretacijska centra koja spajaju Slavoniju i Podravinu i pripadaju Virovitičko-podravskoj županiji! Orijentir za prvu destinaciju neka svakako bude Pitomača, iz koje ćete lako doći do Križnice. Za one koji ne znaju- ovo je jedini riječni otok u našoj zemlji, nastao prirodnim tijekom moćne Drave, na koji se može doći 250 metara dugim mostom ili skelom. Most je viseći, malo se ljulja dok po njemu hodate, ali je siguran, te svakako brži i jednostavniji način posebno idete li pješice, dok se za prijelaz skelom mora gledati na sat i pratiti vrijeme kad skelar krene na drugu stranu rijeke. Na Križnici danas živi samo 76 stanovnika no preko skele u jednoj godini prijeđe preko 35 000 putnika. Što vam to govori? Ovo je jedna od vrlo popularnih turističkih destinacija (bez Interneta, samo mir i priroda) koja je jasno ucrtana na must have turističkoj ruti suvremenih putnika. Kad krenete na Križnicu, kontaktirajte Interpretacijski centar, te u sklopu ulaznice dogovorite i vožnju električnim vlakićem. Dakle, pređete na otok kako želite (most, skela) i ukrcate se u vlakić koji će vas voziti kroz prirodu i dovesti do naselja u kojem je glavna atrakcija Centar za posjetitelje koji se nalazi u samom naselju, u nekadašnjoj vojnoj karauli. Što ćete doživjeti u ovom centru? Kroz zanimljiv interpretacijski postav čut ćete priču o tome koliko je Drava utjecala na Podravinu, otkriti ćete najvažnija dravska staništa, upoznati način života orla štekavca te se popeti na sam vrh objekta kako biste i sami zavirili u njegovo gnijezdo. Za posjet ovom centru potrebna su vam dva sata i sadržaj je odličan (i jako zabavan) za cijelu obitelj! Kako smo spomenuli, na ovom mjestu nema Interneta, ali ni kafića u kojem možete popiti kavu, pa ponesite vodu i grickalice.

Pitomački kraj krije još puno toga, a kad razmislite o tome koliko vas baš Pitomača poziva da je posjetite tijekom vikenda, odgovor je jasan! No, ovakvi centri i atrakcije, neka budu najbolja pozivnica i prvi korak prema odličnom vikendu! Posebno volite li bicikliranje ali i hedonizam u čašici. Naime, nedaleko Pitomače nalazi se još jedan interpretacijski centar pod nazivom Klopotec, nalazi se na Kladarskom bregu, a dizajniran je baš onako kako su ga nekad ‘sklepali’ vrijedni vinogradari želeći komade drva predati vjetru kako bi njegova snaga proizvela buku (klopot) kojem je bio zadatak tjerati ptice sa zrelih grozdova. Današnja turistička atrakcija Klopotec sastoji se od Turističko-informativnog centra, s ižom i vinskim podrumom (u kojeg svakako zavirite i kušajte čašu vina toga kraja) te prekrasnog 8 metara visokog vidikovca, na čiji se vrh svakako treba popeti i pogledati na sve četiri strane svijeta. Vidjet ćete ovdje susjednu Mađarsku, tok rijeke Drave, ponosan Papuk i Psunj… Kad ste već na Kladarskom bregu istražite i susjedni Aršanjski breg jer upravo oni predstavljaju jedinstvenu vinsku regiju ovog kraja, s podrumima dobrih domaćina, vinskim etiketama koje su nagrađene na brojnim natjecanjima ali i kućama za odmor visoke kategorije. Mi smo spavali u Villi Lipica prekrasno dizajniranoj kući s pogledom na vinograd, jacuzzi kadom i saunom. Vikend u ovom kraju je jedinstven doživljaj za sve generacije i odlična lokacija za istraživanje cijele županije.

Dravska priča, treći je Centar za posjetitelje ove županije koji pruža pravi doživljaj cijeloj obitelji. Nalazi se od Virovitice pola sata vožnje, u selu Noskovci a funkcionira kao hostel s ugodnim spavaonicama i interijerom koji vas brzo opušta pružajući osjećaj doma. Uz ugodan smještaj, Dravska priča je pravi biser za istraživače svih dobnih skupina, a u razgled perivoja i laboratorija te prostorija u centru povesti će vas biolozi i rendžeri pričajući vam priče o flori i fauni, o sovama, šišmišima, leptirima, kornjačama… Na kraju za sve posjetitelje slijedi i priča o Bugi i Janu posebno osmišljena na ovom mjestu. Za razgled vam je potrebno tri sata, pa boravite li na ovom mjestu tijekom vikenda, za bolji doživljaj razgledajte centar razdvajajući perivoj od sadržaja unutar centra. Za one koji su Dravsku priču odabrali za svoju bazu vikend odmora, naša je preporuka da na ovom mjestu prestanete slijediti tok rijeke Drave te se fokusirate na Papuk. On će vas voditi na prekrasna mjesta poput Geo info centra u Voćinu u kojem se nalazi 6D kino, jedinstveno u našoj zemlji. Uz to, Papuk priča svoju priču, nudi pravi ‘raj na zemlji’ svima i tu se može boraviti tjednima. No, to je tema za neku novu priču…

Foto: Nikola Zoko

Možda ste propustili

Sisačko moslavačka županija je uvijek odlična ideja za vikend bijeg
S Kastva se najbolje vidi Kvarner
Znate li što vas sve čeka u Moslavačkoj priči?
Velika Gorica nije samo mjesto s aerodromom! Istražite je poput nas…
Fali vam energije? U Međimurju napunite baterije
Znate li što je biodinamika?
Tko kaže da Šibenik nije cool i izvan sezone?
Ovo je lokacija koja nas je oduševila!
Nekad je potrebno samo spakirati kofere
Za one kojima je skijanje drugačiji doživljaj!
Kako putuju žene? Pogledajte kako su istražile Viroviticu!
Znate li gdje je najljepša pustinja u Hrvatskoj?
Kad želite na cool vikend, krenite u Slunj!
Znate li da je Motovun zanimljiviji zimi nego ljeti?

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS