Želite li doživjeti Ilok, evo gdje spavati, što jesti, čemu se posebno zadiviti…

Znate li gdje Dunav ljubi nebo? Na ovo pitanje bismo vam dali odgovor bez i jedne riječi na terasi prekrasne kuće za odmor u centru Iloka. Jednostavno izađete na teras na prvom katu s čašom traminca u rukama i puštate da vam pogled odluta. Uz tok Dunava, na obalu na kojoj ponosno stoji Ilok ali i drugu stranu na kojoj se šepiri Bačka Palanka. Lijep je ovaj dio Hrvatske koji u svakom dijelu grada priča prekrasnu priču o radišnim ljudima, o idejama kako privući što veći boj turista, o tradiciji koja se isprepliće kroz sadašnjost dajući zalog za budućnost.

ilok-vukovarsko-srijemska-županija-dunavski-san-modnialmanah-najljepše-od-hrvatske

Kako je na svakom putovanju, tako i ovom, najvažnije pronaći bazu u kojoj će se boraviti kad na destinaciji padne mrak, upoznati ću vas s domaćinima kuće za odmor Dunavski san. Oni su Lidija i Anđelko Šaravanja, bračni par koji će vas dočekati na ulazu u svoju kuću. Divni su domaćini – vade rakiju iz frižidera, pitaju vas jeste li gladni. Kad predahnete odvesti će vas u razgled kuće i ponuditi mjesto za odmor. U ovoj kući na raspolaganju je nekoliko apartmana – na prvom katu je manji- s tri spavaonice i prostranom kuhinjom s blagovaonom te balkonom s početka ove priče koji je kad je lijepo vrijeme pravi dragulj kuće. Posebno za ljude koji puno rade i vrijeme provode pred računalom. Kad sjednete na ovaj balkon i pogledate Dunav, shvatit ćete koliko odmora trebaju vaše oči. U potkrovlju je veći i luksuzniji apartman koji je Šaravanjina nedavna investicija. Luksuzno je uređen, a arhitekti su iskoristili potkrovlje kako bi u njega ugradili prozore te vam pružili pogled kad sjednete na kauč ili se zavalite u masažnu kadu. Koristiti se može i prizemlje s balkonom, i jedan mali pomoćni apartman pa po potrebi u ovoj kući za odmor može boraviti 20-tak ljudi. U tom slučaju užitak je poseban jer ova kuća za odmor ima i bazen u dvorištu koji se može koristiti sve do kasne jeseni. Naravno, nije ovo jedino mjesto gdje možete spavati u Iloku – postoje sobe u Starim podrumima, lijep smještaj ima i jedini hotel u gradu, hotel Dunav, ali ako želite gostoprimstvo i toplinu Šaravanje su najbolji izbor.

Osim toga što su odlični domaćini, njihova kuća je na odličnoj poziciji želite li istražiti grad. Izađete na glavnu ulicu i krenete prema Iločkim podrumima koji se nalaze u strogom centru. Iločki podrumi su prekrasna eno gastro priča koju doživite svim čulima. Obavezno odaberite jedan od načina obilaska podruma s vodičem. Kušajte njihov traminac, naručite poderane gaće (tople tradicionalne uštipke) koje će vam poslužiti s kulenom i domaćim sirom, a kad se zasitite podruma krenite vlakićem na raskošni obilazak Principovca. U vlakiću mora biti 20-tak putnika, pa boravite li vikendom u Iloku recite na recepciji podruma da biste rado vidjeli Principovac. Ljudi u Iloku su jako gostoljubivi, s njima se lako sve dogovoriti pa neka vas ne iznenadi da se dvije ili četvero nađete u većoj grupi koja juri prema vlakiću. Na Principovac možete krenuti i automobilom, ali ako niste nikad bili u Iloku, vlakić nudi vođenu turu kroz koju ćete čuti puno o prošlosti ovog kraja.

Vlakić vozi super brzinom koja vam omogućava uživanje u pejzažu a kad se na vidiku pojavi Principovac, da – zastat će vam dah. Riječ je o ljetnikovcu u kojem je danas restoran s vidikovcem, igralište za golf i prekrasna sala gdje svoje sudbonosno da govore zaljubljeni parovi.

Vlakić će vas vratiti na isto mjesto s kojeg ste krenuli u obilazak i s pozicije Iločkih podruma od Trga Nikole Iločkog krenite u gradski muzej u dvorcu Odescalchi kojeg čuvaju zidine iz 15. st. Dođete li u radno vrijeme vjerojatno ćete upoznati i samog kustosa. Marko Kevo je mlad čovjek, školovan izvan Iloka, ali zaljubljenik u grad u kojem živi. Rado će vas provesti muzejem, ukazati na posebne izloške, a na vama će ostaviti to hoćete li zaplesati salom za plesanje te koju ćete uspomenu iz muzeja ponijeti kući. O obilasku grada svakako nastavite dalje – do crkve sv. Ivana Kapistrana iza koje se nalazi mjesto s kojeg puca najljepši zalazak sunca u ovom dijelu Srijema. Dok stojite na ovom mjestu saznat ćete zašto Ilok nazivaju i malim Dubrovnikom.

Ilok se dijeli na novi i stari dio, koje međusobno povezuje šumski puteljak (u ljetnim mjesecima ne idite tuda bez zaštite od komaraca) ali i kamene stepenice koje počinju u glavnom gradskom parku. Kad ga prođete ovdje možete vidjeti i turske spomenike iz doba Sulejmana Veličanstvenog. Iako je riječ o strmini, lako se prelazi kroz ugodnu šetnju. Kad se spustite iz starog grada prema Dunavu put će vas dovesti do hotela Dunav s četiri zvjezdice. Smješten je uz samu rijeku, nedaleko riječne granice, a ono što oduševljava dok se nalazite na ovom mjestu je odličan spoj tradicije i modernog koje međusobno isprepliću generacije u obitelji Kovčalija. Na ovom mjestu možete uživati u domaćim eno gastro specijalitetima (posebno probajte riječnu ribu), kušati tradicionalne specijalitete pripremljene na drugačiji način, a uskoro i zaviriti u vinariju Kast koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela. Upravo na ovaj način obitelj Kovčalija stavila je točku na ‘I’ svom uspjehu.

I tako korak po korak Ilokom vratit ću se na početak priče, u Dunavski san u kojem treba napuniti baterije za novi dan. Dok se penjem prema centru uličice otkrivaju još neke zanimljivosti u koje valja zaviriti. Sve su iz segmenta vinogradarstva i podrumarstva Iločkog kraja (zamislite u gradu se nalazi 25 vinskih podruma/kušaonica) čija tradicija iz ovog segmenta traje neprekidno gotovo 1800 godina. U malim i velikim vinskim podrumima tako ćete kušati traminac, graševinu, pinot bijeli, sivi i crni, rajnski rizling te chardonnay. Ima li rakije? Naravno – posebno zavirite li u kušaonicu OPG-a Barbarić u kojoj će vas dočekati Iločki niz rakijica i likera i čuvena Traminka koja ‘izuva iz cipela’. Naravno ako pretjerate!

Tekst: Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko

Možda ste propustili

Sisačko moslavačka županija je uvijek odlična ideja za vikend bijeg
S Kastva se najbolje vidi Kvarner
Znate li što vas sve čeka u Moslavačkoj priči?
Velika Gorica nije samo mjesto s aerodromom! Istražite je poput nas…
Fali vam energije? U Međimurju napunite baterije
Znate li što je biodinamika?
Tko kaže da Šibenik nije cool i izvan sezone?
Ovo je lokacija koja nas je oduševila!
Nekad je potrebno samo spakirati kofere
Za one kojima je skijanje drugačiji doživljaj!
Kako putuju žene? Pogledajte kako su istražile Viroviticu!
Znate li gdje je najljepša pustinja u Hrvatskoj?
Kad želite na cool vikend, krenite u Slunj!
Znate li da je Motovun zanimljiviji zimi nego ljeti?

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS