Destinacija u koju smo se zaljubili ove zime – Tribunj!

Misto, kako se naziva Tribunj, svjetski poznato po utrci magaraca, ali i ribi koju ćete, netom ulovljenu, kupiti tijekom ljeta (posebno ljetujete li u Vodicama ili Pirovcu) destinacija je koja nas je oduševila ove zime. Krenuli smo je istražiti, iskreno, ne očekujući baš previše, a povod su bili komentari kako Tribunj ima najbolji Advent na obali. I tako, stigli mi u Tribunj, kad li…

Prvi susret bio je s Josipom Jerkov, direktoricom turističke zajednice ovog mjesta koja je otvorila vrata svog ureda. Stisak ruke, njezin pogled i osmijeh koji ne silazi s lica otkrio je odličnu domaćicu tog dana. Obožava Tribunj, kako kaže. U njemu je ljetovala kao mala, a onda se odrastajući zaljubila i lokalnog ugostitelja Josipa radi kojeg se odlučila preseliti iz rodnog Zagreba. Tu se udala, rodila dvoje djece, živi prekrasnim životom, radeći posao koji voli.

tribunj-najljepše-od-hrvatske-modnialmanah-croatia-full-of-life

I kako je živjeti u Tribunju zimi, pitamo je na početku susreta?
Njezin odgovor da se ne bi mijenjala ni s kim tko živi u Zagrebu smo nekako i očekivali. Život u maloj sredini ima svoje draži, a kad si u Tribunju, kako je dodala, užitak je još veći. Posebno sada, u novije vrijeme kad u Tribunju živi puno mladih obitelji, kad im je lokalni vrtić pun mališana, kad se prođete li blizinom škole, čuje cika i smijeh djece. U Tribunjskoj osnovnoj školi, mališani pohađaju niže razrede osnovne škole, a onda kreću u peti razred u Vodice. Oproštajka od nižih razreda je posebna – svi koji završe četvrti razred dobivaju od grada kvalitetan bicikl i zaštitnu kacigu kako bi se šetnicom lako dovezli do škole.

S Josipom smo krenuli u đir, a ono što nas je oduševilo je činjenica kako se svi međusobno pozdravljaju i pretresaju svakodnevicu. Ok – je to karakteristično za malo mjesto, ali ovdje se ta vibra posebno osjeti. Svi kavu piju “kod Irene”, kako lokalci zovu caffe bar Nautica. Irena Cvitan i njezin partner Matija Šošić su običan kafić pretvorili u posebno mjesto u Tribunju. Danju se s pogledom na more pije prefina kava i jedu hrskavi kroasani, a uvečer se ovdje izlazi i uživa u glazbenim programima. Tako je cijele godine, pa ne čudi kako kroz Nauticu svakodnevno prolaze domaći ali i brojni gosti. Oni su tijekom Adventa bili zaduženi i za realizaciju Čarobne šume, koja je nažalost ostala u mraku sredinom Adventa zbog tragedije koja se dogodila u Tribunju. Solidarizacija s obitelji poginule sumještanke, dodatno je pokazala ono što smo osjetili u prvim trenucima boravka u Tribunju – Tribunjci ‘dišu kao jedno’.

Kako izgleda zima u Tribunju?
U zimskim mjesecima, za razliku od mnogih mjesta uz obalu, Tribunj ne spava zimski san. Baš naprotiv-destinacija u svojoj posebnosti nudi posjetiteljima poseban doživljaj. Čak i ako je ‘zubato’ sunce, uživajte u kružnom šetnjom mjestom, istražite sve ljepote šetnice koja spaja Tribunj sa susjednim Vodicama. Gledajte, pitajte lokalce što je ono što vam je zapelo za oko jer jako su dobri domaćini i brzo se uključuju u ‘ćakulu’. Već na prvi pogled vidjet ćete da se stari dio mjesta nalazi na malenom otočiću koji je kamenim mostom povezan s kopnom. Zaštitnik Tribunja je sv. Nikola kako se zove i brdašce iznad centra, na kojem se nalaze ostaci utvrde Jurjevgrad. Krenite na najviši dio Tribunja jer doživljaj je jedinstven. S vidikovca na kojem se nalazi i prekrasna klupa i fotopoint s kojeg ‘puca’ pogled na NP Kornati s jedne strane i Šibensku rivijeru s druge strane. Kad pogledate izgled Tribunja s ove točke vidjet ćete da se na jedinstven način spaja tradicionalno (maslinici, vinogradi i polja sa suhozidima) ali i urbano. Tribunj nema hotel – ali zato u novije vrijeme grade se urbane vile koje otkrivaju zahtjevniji gosti.

Ribarska zadruga u centru mjesta
Kad se govori o Tribunju uz njega se povezuje ribarstvo i tovari/magarci koji desetljećima sudjeluju u tradicionalnoj utrci magaraca koja je postala turistička atrakcija. Ima li ribe u Tribunju uvijek? Odgovor na ovo pitanje dobiti ćete u Ribarskoj zadruzi Adria koja se nalazi u samom mjestu, a koja se od 2017. bavi i akcijama čišćenja podmorja. Osnovana je 1. siječnja 2006. godine, a u njoj je danas uključeno 13 ribara koji predstavljaju značajan utjecaj na tržištu ribe kako u Šibensko- kninskoj županiji tako i u Republici Hrvatskoj. Od 2017. zadruga je počela izvoz u četiri europske zemlje, zbog čega je njezin prvokup narastao za 73%, a iskrcaj u luci porastao za 58%. U zadruzi postoji mali pogon za preradu ribe, četiri komore za održavanje temperature, tunel za brzo smrzavanje, komora za čuvanje smrznutih proizvoda I ledomatom, koje ribarima olakšavaju manipuliranje i daljnju distribuciju. Kupujete li na kontinentalnom dijelu Hrvatske domaću ribu, velika je šansa da je stigla s ovog mjesta. U ovo vrijeme posebnu nam je pažnju privukla riba moleta koja svojim izgledom ali i okusom izgleda poput bakalara. Puno je povoljnija od njega, riba je s našeg podneblja i lako se može nabaviti u maloprodajnoj trgovini ove zadruge sa svim ostalim ribama i morskim organizmima poput škampi, lignjuna, dagnji. Na čelu ove zadruge je još jedna (energična) žena, Matea Lovrić, koja na poseban način priča priču o suživotu čovjeka i mora.

tribunj-najljepše-od-hrvatske-modnialmanah-croatia-full-of-life

Tradicija na stolu – konoba Bepo
Mnoge proizvode ove zadruge možete kušati i u konobi Bepo koja se nalazi u centru Tribunja i otvorena je cijele godine. I ova gastro adresa ima lijepu priču. Postoji od 1978. godine, a i danas je vodi bračni par Ratko (Bepo) i Biserka Jerkov, dopuštajući i mladima, sinu Josipu da razvija vlastiti gastro izričaj. Na ovom se mjestu tradicionalno jedne ‘po domaći’ pa tijekom zime se prepustite joti i roštilju ili domaćoj tjestenini s ribom.

Oduševljene u Ćušinom raju!
A gdje zimuju magarci koji sudjeluju u tribunjskoj utrci magaraca? Priča o ovim lijepim životinjama dovodi do farme magaraca ‘Ćušin raj’. Nalazi se tek nekoliko kilometara od centra Tribunja, a ono što će vas tamo dočekati je jedinstven doživljaj. Možete hraniti i igrati se s magarcima koji na poseban način pozdravljaju svakog gosta. Gotovo da je nevjerojatno vidjeti kako vam prilaze dopuštajući da ih dodirujete i hranite. U Turističkoj zajednici kažu kako i ovu tribunjsku priču žele dodatno razvijati, pružajući mogućnost i malim i velikim posjetiteljima jedinstven doživljaj destinacije!

tribunj-najljepše-od-hrvatske-modnialmanah-croatia-full-of-life

“U Tribunju, kao i u cijeloj Dalmaciji, život bez magarca ili po tribunjski tovara, u prošlosti nije bio moguć. Na svojim leđima je iznio tone i tone tereta kako bi pomogao čovjeku, a u Tribunju se s koljena na koljeno prenosi legenda kako je baš tovar spasio selo od napada Turaka. U doba turskih provala na područje Dalmacije, ni Tribunju nije bio pošteđen, te su borbe protiv napadača bile svakodnevica. Iscrpljeni od borbe, tribunjski stražari i vojnici su u vrijeme predaha zaspali na zidinama sela i nitko nije primijetio da nadire silna vojska. Kad su Turci bili nadomak sela, tovar koji je bio na ispaši izvan seoskih zidina počeo je glasno revati, kao da je znao kakva se opasnost približava, te je tako probudio usnule stražare. Tribunjci su spremno dočekali Turke, odvila se teška bitka, ali naposljetku je Tribunj obranjen, a Tribunjci su tu pobjedu pripisali upravo magarcu. Tko zna, možda je ovo i razlog zašto Tribunjci toliko poštuju ovu životinju, koja im je pomagala u životu, vjerno prateći čovjeka u stopu i noseći teret koji je nerijetko bio veći i od njihove težine.” – kaže Josipa otkrivajući samozatajno kako je u njenom mandatu nastala farma ‘Ćušin raj’. Naime, poštujući tradiciju i činjenicu kako trke magaraca postoje od 1961. godine (prekinuta je samo za vrijeme Domovinskog rata, od 1991. do 1995. godine koji je ujedno bio i najgori period za magareći svijet u povijesti Tribunja jer je mjesto spalo na dva magarca). Turistička zajednica Općine Tribunj kupuje svog prvog magarca 2020. godine. Bila je to samo uvertira za ono što će se tek dogoditi. Već sljedeće godine su krenuli planovi o povećanju magarećeg stada, te se krajem 2021. godine krenulo u realizaciju, a u siječnju 2022. Je kupljeno još 8 magaraca. Kako je Tribunj po mnogočemu jedinstven, tako je Turistička zajednica Općine Tribunj vjerojatno jedina turistička zajednica u svijetu koja u svom vlasništvu ima magarce i farmu. Zemljište je na korištenje dala mještanka, a u izgradnji nastambe je sudjelovalo preko 20 Tribunjaca i Tribunjki. Danas na farmi magaraca „Ćušin raj“ mirnim i lijepim magarećim životom uživa 13 magaraca koji su prava atrakcija Tribunja, a očekuju se i prinove. Posla ima još puno, kako kažu, ali još više ima volje i želje da magarci više nikada ne nestanu iz Tribunja i da se dobro utkana tradicija prenosi u budućnosti.

Foto: Nikola Zoko

Možda ste propustili

Dođi u Vinkovce (i) zimi! Evo i zašto!
Bili smo u Vukovaru – evo zašto nas je oduševio ovaj grad!
Jesu li Vodice zanimljiva destinacija Zimi? O da!
Križnica, Klopotec, Dravska priča tri su centra za posjetitelje
Želite li doživjeti Ilok, evo gdje spavati, što jesti…
Sisačko moslavačka županija je uvijek odlična ideja za vikend bijeg
S Kastva se najbolje vidi Kvarner
Znate li što vas sve čeka u Moslavačkoj priči?
Velika Gorica nije samo mjesto s aerodromom! Istražite je poput nas…
Fali vam energije? U Međimurju napunite baterije
Znate li što je biodinamika?
Tko kaže da Šibenik nije cool i izvan sezone?
Ovo je lokacija koja nas je oduševila!
Nekad je potrebno samo spakirati kofere
Za one kojima je skijanje drugačiji doživljaj!
Kako putuju žene? Pogledajte kako su istražile Viroviticu!
Znate li gdje je najljepša pustinja u Hrvatskoj?
Kad želite na cool vikend, krenite u Slunj!
Znate li da je Motovun zanimljiviji zimi nego ljeti?

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS