Posjetili smo Krapanj i jedinstveni muzej spužvi! Evo zašto nas je oduševio!

Boravite li u Šibensko-kninskoj županiji, gradske ulice neodoljivog Šibenika, ali uske kale bisera turizma poput Vodica ili Tribunja zamijenite odlaskom na jedan od otoka koji pripadaju ovoj županiji. Prvić, Zlarin i najmanji naseljeni otok na Jadranu – Krapanj.

krapanj-spužve-najljepše-od-hrvatske-spuga-turizam-izlet-croatia-full-of-life-modnialmanah-putovanje

Do njega ćete doći brodom, iako je od kopna udaljen svega 300 metara. Čini se blizu….., no kad zapuše bura ili ‘okrene jugo’ put može trajati cijelu vječnost. No, sva sreća da tradicija prelaska s otoka na kopno i obrnuto traje stoljećima pa svatko tko se prihvati kormila dobro zna svladati neposlušne valove.

krapanj-spužve-najljepše-od-hrvatske-spuga-turizam-izlet-croatia-full-of-life-modnialmanah-putovanje

Na rivi u Krapnju dočekala nas je Milena Tanfara. Neodoljivog osmijeha, odjevena u jednostavne hlače i jaknu koja je nalikovala kabanici. Bez šminke, s prirodnim ukrasom na licu – crvenim obrazima od bure. Bio je to prizor kao iz nekog dobrog filma.

krapanj-spužve-najljepše-od-hrvatske-spuga-turizam-izlet-croatia-full-of-life-modnialmanah-putovanje

Dok smo se upoznavali, pitajući je gdje su ljudi na otoku – Milena je živahno objasnila da su mještani sakriveni u svojim domovima. Malo ih je,kaže – svega 80-ak stalnih među kojima je najmlađoj djevojčici 8, a najstarijoj žiteljki preko 80. Krapanj je nekad bio naseljeniji, što svjedoči i velika osnovna škola kraj koje smo prošli. Djevojčica koja je pohađa – jedini je đak, pa od iduće godine škola prestaje s radom.

“Pričam li vam malo neobično?” – kao da nam je pročitala misli Milena. Zapravo govorila je nekim čudnim spojem suvremenog i ‘bodulskog’ miješajući padeže.

“Ja sam vam inače iz Norveške, ali živim na Krapnju jer sam se zaljubila u dečka odavde” – kaže duhovito i počinje pričati svoju životnu priču. Ona u svojim počecima nalikuje tipičnoj ljubavnoj priči ovog podneblja. Milena je iz daleke Skandinavije dolazila ljetovati kod bake na Krapanj, a dok je provodila bezbrižne mladenačke dane na ovom divnom otočiću dogodila se ljubav. Zaljubila se u Roka, mladića iz obitelji spužvara i koraljara, par se vjenčao, živio na relaciji Norveška-Krapanj da bi se onda odlučili ipak skrasiti na otočiću kojeg smo posjetili.

“Krapanj je otočić čija nadmorska visina ne prelazi 1,25 m, ono što ga karakterizira je stoljetna tradicija ronilaštva, ribarska i spužvarstva. Obitelj od mojeg supruga bavi se spužvama više od stoljeća, a moj je suprug to naslijeđe preuzeo od oca i djeda” – kaže Milena s kojom polako, pustim ulicama otoka, dolazimo do muzeja spužvi – Spuga 2.

A unutra – nevjerojatna zbirka obiteljskih predmeta i fotografija koje na najbolji način pričaju priču o stoljetnoj tradiciji ove obitelji. Milena nas je tako svojom pričom (i predmetima koje je pokazivala) vratila u davnu 1896.godinu kad je pradjed njezinog supruga, imenjak Roko prvi počeo roniti i ‘vaditi’ spužvu. Od tada, pa sve do danas znanje, vještina ali i ljubav prema prirodi i spužvama prenosila se s koljena na koljeno, a svaka generacija koja je posao preuzimala donosila je neke inovacije. Mijenjala se oprema za ronjenje, način obrade i čuvanje spužvi.

Zadnji u generaciji spužvara ove obitelji je njezin suprug Roko koji je 2002.godine preuzeo tradicijski obrt te sa suprugom Milenom modernizirao opremu s dva ronilačka broda, opremili su rafineriju za spužve u kojoj se vrši obrada metodom oksidacije. Skupljanje spužvi i koralja je kontrolirano, u skladu s propisima, a ono što je Milena dodala je činjenica kako se jedino na takav način može sačuvati ljepota mora uz kojeg živi. U novije vrijeme započet je intenzivan rad na razvoju medicinskih proizvoda od spužve sa stranim partnerima, a kako bi se priča o spužvarstvu na ovom otoku širila svuda po svijetu Tanfari su otvorili i prekrasan muzej na samoj šetnici. U njemu spužvice postaju uporabni suveniri koje brojni turisti poklanjaju diljem svijeta, a u mnoštvu spužvi pojavljuju se i prekrasni crveni koralji. Očekivali biste da nakit koji vidite na policama izrađuje Milena, no kako je kod Tanfara puno toga neobično, neobična je i ta priča. Tijekom zime, dok otok odmara od brojnih turista, Roko skupljene koralje niže u prekrasne modne detalje koji svojom simbolikom i prirodnošću na najbolji način pričaju priču o čovjeku, destinaciji i moru kao izvoru života i neodoljive ljepote.

Kako posjetiti ovaj muzej? Muzej je otvoren čitave godine, no u zimskom periodu je potrebna prethodna najava. Sve informacije su na ovom linku, a kako biste u potpunosti uživali u ljepoti otočića koji do nove turističke sezone odmara ali i čuli prekrasnu priču o životu na njemu uzmite barem dva sata za obilazak Krapnja i muzeja.

krapanj-spužve-najljepše-od-hrvatske-spuga-turizam-izlet-croatia-full-of-life-modnialmanah-putovanje

Foto: Nikola Zoko

Možda ste propustili

Destinacija u koju smo se zaljubili ove zime – Tribunj!
Dođi u Vinkovce (i) zimi! Evo i zašto!
Bili smo u Vukovaru – evo zašto nas je oduševio ovaj grad!
Jesu li Vodice zanimljiva destinacija Zimi? O da!
Križnica, Klopotec, Dravska priča tri su centra za posjetitelje
Želite li doživjeti Ilok, evo gdje spavati, što jesti…
Sisačko moslavačka županija je uvijek odlična ideja za vikend bijeg
S Kastva se najbolje vidi Kvarner
Znate li što vas sve čeka u Moslavačkoj priči?
Velika Gorica nije samo mjesto s aerodromom! Istražite je poput nas…
Fali vam energije? U Međimurju napunite baterije
Znate li što je biodinamika?
Tko kaže da Šibenik nije cool i izvan sezone?
Ovo je lokacija koja nas je oduševila!
Nekad je potrebno samo spakirati kofere
Za one kojima je skijanje drugačiji doživljaj!
Kako putuju žene? Pogledajte kako su istražile Viroviticu!
Znate li gdje je najljepša pustinja u Hrvatskoj?
Kad želite na cool vikend, krenite u Slunj!
Znate li da je Motovun zanimljiviji zimi nego ljeti?

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS