Želite li vidjeti najbolje od Ljubljane, posjetite je za vrijeme trajanja LUV FEST-a!

Bez obzira sjednete li na vlak i iz centra Zagreba stignete u centar Ljubljane ili se organizirate i u slovensku ljepoticu stignete automobilom znajte jedno – ovaj grad uvijek ima što pokazati. U proljeće Ljubljana zavodi svojim buđenjem iz zimskog sna, ljeti mami brojnim sadržajima uz rijeku Ljubljanicu, tijekom jeseni nudi toliko toga da je vikend prekratak za istraživanje. Na pitanj e- kakva je Ljubljana zimi donedavno smo odgovarali neutralno, nemajući konkretan odgovor jer što bi to moglo biti toliko interesantno zimi?! Mišljenje se promijenilo nakon ponovnog susreta s ovim gradom. Bilo je to na njezin neradni dan – 8. veljače kad je dan Slovenske kulture (Prešernov dan) i dan otvorenja LUV festa jedinstvenog festivala koji tradicionalno Ljubljanu pretvara u destinaciju koju treba posjetiti i u zimskom periodu. Osnovna mu je poruka slavljenje ljubavi prema kulturi, baštini, slovenskoj riječi, umjetnosti kao i prema bližnjima, zajednici, prijateljstvima, obiteljima i na kraju, ali ne manje važno, nama samima. Tog dana sve su trgovine bile zatvorene, a grad je vrvio ljudima koji su obilazili muzeje, galerije, ali i gradske kutke koje su osvijetlile brojne instalacije. Doživljaj je nevjerojatan a sve ono što smo mi doživjeli u Ljubljani tog dana, a što možete i vi, ovaj grad pretvara u odličnu destinaciju koju treba vidjeti i zimi.

Što vidjeti u vrijeme trajanja LUV FEST-a?
Tijekom trajanja ovog festivala (traje sve do 12.3. kad se u Sloveniji slavi Gregorjevo) pripremljeno je više od 130 događaja pa zabave i kvalitetnih sadržaja ne nedostaje. Mi smo u obilazak krenuli s turističkim vodičem, ‘živom enciklopedijom’, koji se potrudio da od ovog grada vidimo maksimum. Kako smo se sreli u strogom centru grada, a i bilo je sve nekako taj dan u znaku ljubav, prva priča koju je ispričao odnosila se na Franca Prešerna (po kojem je nacionalni dan kulture dobio ime) i njegovu ljubavnu priču s Julijom Primec koja ga je za života inspirirala te tako potaknula da napiše jednu od najljepših i najromantičnijih pjesama slovenske poezije Sonetni vijenac. Danas on, kao kip, ponosno stoji na glavnom gradskom trgu, a ona ga promatra s prozora susjedne ulice.

Za park Tivoli čuli smo puno puta, ali zamislite, nikad njime nismo prošetali. Iako je vegetacija još uvijek uspavana park mami svojom ljepotom na istraživanje, a svi putevi vode prema MGLC Švicarija. Riječ je o zgradi koja se utočište umjetničkog stvaralaštva i mjesto kulturnih događanja od 19. stoljeća. Nekad je ova zgrada bila hotel za imućnije goste, a danas kreativno rezidencijalni centar koji nudi mogućnost domaćim umjetnicima da na ovom mjestu stvaraju. U Švicariji svoj ‘umjetnički dom’ ima 11 slovenskih umjetnika, ali i tri internacionalna umjetnika koji svi zajedno djeluju kroz izložbe i edukativni program cijele godine. U prizemlju zgrade specifičnog dizajna nalazi se i memorijalni studio poznatog Slovenskog umjetnika Stojana Batiča i restoran Švicarija bistro u kojem možete svaki dan pojesti nešto posebno. Na Prešernov dan njihova je gastronomska ponuda bila obogaćena jednostavnim jelovnikom na kojem su se našle mesne i vege kombinacije ali i jelo pod nazivom Afrodizijak za zaljubljene i Prešernova čokoladna torta s marcipanom i suhim smokvama – probali smo oba tanjura i teško možemo izdvojiti bolji!

Vraćajući se iz Tivolija prema centru grada s okusom Prešernove čokoladne torte u ustima pomislili smo da Ljubljana u tom trenutku ne može biti slađa od onoga što smo doživjeli u Švicariji. No… vođeni rečenicom ‘morate probati Lolitinu torticu’ stigli smo u svakako najslađe mjesto nedaleko Tromostovja – jedinstvenu slastičarnicu Lolita. Na vratima će vas dočekati ljubazni domaćini, nasmijana Dada Jerovšek, direktorica marketinga u Kaval Grupi u sklopu koje posluje i ova slastičarnica gdje se tradicionalne slastice jedu na moderan način. Naravno – prije nego li smo počeli jesti, ovjekovječili smo svaki kutak ove slastičarnice. Na stropu je zanimljivo dizajnirana tapeta, na podu dijelovi starih parketa, a detalji poput lustera u obliku trešanja daju slastičarnici pomalo francuski štih. Dok nam stižu odabrane slastice na stol, Dada nam se pridružila poput stare prijateljice pričajući o uspjehu vrijednom divljenja. Volim ovakve spontane susrete…

Takav se dogodio i nekoliko ulica dalje u radionici osebujnog zlatara, Christophera Steidla Porente. Prvo nam se predstavio što je bilo vrlo simpatično te ispričao kako se iz Njemačke doselio u Ljubljanu uzimajući još jedno prezime od svoje supruge. Potom je sjeo za svoj radni stol i pokazao nam kako nastaju zlatne i srebrne pločice koje pretvara u unikatni prava mala remek djela. Otkrio nam je razliku u nošenju zlatnog, odnosno srebrnog nakita ali i to kako štedjeti zlatom. Svojom ljubavi i strasti prema poslu godinama školuje i mlade obrtnike potičući ih da i sami proizvode ručno te da otvaraju vlastite obrtničke kutke gdje će prodavati svoja umjetnička djela. Do sada čak tri Christopherove naučnice danas u starom dijelu Ljubljane imaju svoje zlatarne.

Ulazeći u kasnije poslijepodne stigli smo do još jednog impozantnog mjesta u Ljubljani. U ulici Karunova 4-6, nalazi se kuća Jože Plečnika, čovjek koji je projektirao većinu zgrada kojima se danas divimo u Ljubljani – poput tržnice, knjižnice, mostova koji spajaju noviji i stariji dio Ljubljane svoje je znanje prenosio na made generacije kojima je bio redovni profesor. Studenti su ga voljeli, često pokazujući svoje radove u radnoj sobi okruglog dijela kuće u kojoj je stanovao. Ta kuća danas je muzej u kojem ćete čuti puno zanimljivosti o životu ovog umjetnika, njegove obitelji, zaviriti u privatni dio kuće u kojoj je Plečnik živio, slušajući zanimljivosti i patente kojima je učinio vlastiti život ugodnijim. Bio je primjerice kavopija, imao zbirku različitih džezvica s produljenim ručkama, u kalijevu je peć dao ugraditi spremnik za vodu kako bi ona uvijek bila dovoljno topla za čaj koji je nudio gostima. Muzej je otvoren svaki dan, a u ulaznici od 8 eura uključeno je i vodstvo kroz cijelu zgradu.

Red kulture, red umjetnosti, red zabave, red odlične gastronomije te suočavanje s činjenicom da u čarobnoj Ljubljani vrijeme nevjerojatno brzo prolazi. Nakon obilaska atrakcija koje nudi LUV FEST dovoljno je nazdraviti prekrasnom danu čašom posebno odabranog vina. S pogledom na Ljubljanicu, u ulici Breg 10 nalazi se Wine bar Šuklje u kojoj ćete klasičnu degustaciju vina doživjeti na poseban način. Želite li nešto autohtono poput modre frankinje, kušajte vina vinarije Šuklje uz koju se sljubljuju mesne delicije Slovenije ali i sirevi iz Francuske.

I tako u zimskom periodu, kad se ne događa baš puno toga u Zagrebu, kad se zapravo ljutite što nema dovoljno snijega za odlazak na skijanje, kad vam se ne da ovo ili ono, postoji grad u blizini koji ne spava. Koji vas ponovo osvaja na prvi pogled, koji vas poziva da se u njega zaljubite, koji vam pokazuje da u najhladnijem dijelu godine postoje bljeskovi koji vas potiču na isprobavanje. Dakle – ima li se što vidjeti u Ljubljani zimi? O da – LUV FEST traje do 12.3.!

Tekst: Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko

PROČITAJTE VIŠE O DESTINACIJAMA KOJE SU NAS ODUŠEVILE:

Iskustvo iz Rogaške Slatine – došli na romantičan vikend, a kući se vratili s pet kilograma manje!
Posjetili smo Krapanj i jedinstveni muzej spužvi! Evo zašto nas je oduševio!
Destinacija u koju smo se zaljubili ove zime – Tribunj!
Dođi u Vinkovce (i) zimi! Evo i zašto!
Bili smo u Vukovaru – evo zašto nas je oduševio ovaj grad!
Jesu li Vodice zanimljiva destinacija Zimi? O da!
Križnica, Klopotec, Dravska priča tri su centra za posjetitelje
Želite li doživjeti Ilok, evo gdje spavati, što jesti…
Sisačko moslavačka županija je uvijek odlična ideja za vikend bijeg
S Kastva se najbolje vidi Kvarner
Znate li što vas sve čeka u Moslavačkoj priči?
Velika Gorica nije samo mjesto s aerodromom! Istražite je poput nas…
Fali vam energije? U Međimurju napunite baterije
Znate li što je biodinamika?
Tko kaže da Šibenik nije cool i izvan sezone?
Ovo je lokacija koja nas je oduševila!
Nekad je potrebno samo spakirati kofere
Za one kojima je skijanje drugačiji doživljaj!
Kako putuju žene? Pogledajte kako su istražile Viroviticu!
Znate li gdje je najljepša pustinja u Hrvatskoj?
Kad želite na cool vikend, krenite u Slunj!
Znate li da je Motovun zanimljiviji zimi nego ljeti?

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS