Znate li zašto jesti barem jednu jabuku dnevno?

Nedavno smo čuli super priču o jabukama koja nas je potaknula na istraživanje blagodati ovog voća ali i ovu temu. Jedan naš kolega bio je na sistematskom pregledu i nakon razgovora s liječnikom dobio preporuku – svaki dan završi uz jednu veću jabuku. Naravno, savjet je zaboravio, a na njega ga je liječnik podsjetio kad je godinu dana kasnije ponovo stigao na kontrolu.

“Jedete li svaki dan jednu jabuku, kako sam vam rekao?” – pitao ga je liječnik znajući odgovor unaprijed. Ta navika nije zaživjela u koleginom životu, pa se liječnik potrudio objasniti zašto je za svakog čovjeka- malog ili velikog dobro pojesti ovo voće.

zdravlje-jabuku-modnialmanah-zdrava-hrana-zašto-jesti-vitamini

Evo u čemu je tajna…

Jedna srednje velika jabuka prepuna je hranjivih tvari i odlična zamjena za međuobrok ali i večeru. Ima 95 kalorija, 25 grama ugljikohidrata, nevjerojatnih 4 grama vlakana, 14% RDI-a (referentnog dnevnog unosa) vitamina C, kalij i vitamin K. Bogata je polifenolima, resveratrolom i drugim zdravim spojevima koji su ključni u kontroliranju razine kolesterola i šećera u krvi. Jabuke imaju nisku kalorijsku gustoću, što znači da su uglavnom voda. Srednja jabuka ima oko 86% udjela vode. Visok sadržaj vode u kombinaciji s visokim udjelom vlakana pomaže vam da se osjećate sito. Upravo zato se jabuka nalazi u mnogim dijetama.

Osim toga, jabuka pomaže u sprečavanju bolesti ali i ublažavanju simptoma kroničnih oboljenja. Tako primjerice jedna jabuka odlično rješava problem žgaravice, smanjuje oksidativni stres jer se u kori jabuke nalaze kvercetin i flavonoidi. Antioksidansi u jabukama mogu zaštititi stanice gušterače d razvije dijabetes tipa 2. Crvene jabuke imaju resveratrol u svojoj koži koji može biti koristan za vaš krvni tlak, mozak, zglobove i gušteraču. Pektin, vrsta vlakana, koji se nalazi u jabukama, djeluje potencijalno kao prebiotik. Budući da vlakna prolaze kroz vaše tanko crijevo tijekom probavnog procesa, ona idu u debelo crijevo i pomažu hraniti dobre crijevne bakterije.

Stoga samo naprijed, izrežite jabuku na kriške i uživajte u njenom okusu i blagodatima!

Trenutno nema komentara

Comments are closed