Sezona je Žižula, znate li zašto je zdravo ovo voće!

Volite li kupovati voće i povrće na tržnicama, sigurno su vam ‘za oko’ ovih dana zapeli smećkasti plodovi sjajne kore. Nalikuju žirevima, a naravno to nisu u što se možete uvjeriti gricnete li samo jedan plod. To je žižula, fine je kremaste strukture, slatkasta s uskom košticom koja se nalazi u unutrašnjosti.

U našem narodu žižula se naziva na razne načine – žižola, čičimak, cicindra, ćićindula, u trgovinama zdrave hrane dolazi i kao kineska datulja. Uspijeva na Mediteranu (koda nas u Dalmaciji) na grmovitom stablu s bodljikavim granama.

zdravlje-žižula-voće-modnialmanah-zdrava-hrana-namirnica

Zašto je žižula toliko zdrava?
Žižula je prebogata vitaminom C, mineralima poput kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, obiluje voćnim kiselinama, vlaknima. Jak je antioksidans koji ublažava probleme s brojnim upalama, regulira probavne tegobe. Pomaže u snižavanju krvnog tlaka, povišene tjelesne temperature, smanjuje napetost u mišićima, umiruje i zacjeljuje osjetljivu i oštećenu kožu. Žižulu mnogi nazivaju prirodnim antidepresivom, ali i afrodizijakom pa sad kad im je sezona pojedite barem pet plodova svakog dana.

Želite li je jesti dulje od sezone dozrijevanja, od žižule možete napraviti marmeladu i sok, možete ih kandirati, ali i staviti plodove u rakiju.

Trenutno nema komentara

Comments are closed