Idemo u planine!

planinarenje_zdravlj_modnialmanahNakon kišnog perioda zasjalo je sunce što je pomoglo prirodi da se razlista čak i u planinskim predjelima. Volite li planinarenje? Ako ste se nasmijale i kimnule glavom, znate da i nije baš tako jednostavno staviti ruksak na leđa, obuti planinarske cipele i uputiti se u planinu. Potrebno je imati znanje o kretanju, boravku i ponašanju u planini, kao i znanje o karakteristikama odjeće i obuće koju trebate. Za početak, tu su visoke planinarske cipele i dovoljno veliki ruksak u koji će vam stati sve što vam je potrebno (naravno, ovisi od toga gdje i na koliko dana idete): hrana, piće, dokumenti, kapa, rukavice, vjetrovka, rezervna odjeća, sunčane naočale, zaštitna krema, kompas, planinarska karta, kutija prve pomoći, šibice, baterijska lampa.

Na što morate posebno paziti?
• Vrijeme može iznenaditi ukoliko se adekvatno ne pripremite. Planinariti možda možete i po kiši ali vam u tom slučaju treba adekvatna zaštita. Uvijek u ruksaku imajte kabanicu dovoljno široku da je možete obući i preko ruksaka.
• Osim toga, temperature na planinama uvijek su niže nego u gradskim sredinama u kojim boravimo. Zato uvijek ponesite majice sa zatvaračima koje možete lagano odjenuti ispod vjetrovki. Neka budu od ‘felpe’ koja je kao materijal odličan izolator topline.
• Odjeća za planinarenje bi trebala biti udobna i sportska. Trebala bi biti dovoljno široka ali i elastična da ne sputava vaše pokrete, te da je načinjena od prirodnih ili sintetičkih vlakana koja su upravo za ovaj sport.
• Prilikom odabira dajte prednost u planinskim uvjetima najpraktičnijem slojevitom oblačenju, primjerice, umjesto jednog debljeg pulovera, radije obucite dva laganija.
• Pazite i na izbor cipela. Pazite da vas ne žuljaju, sputavaju, ali i da čvrsto drže zglob kako ne bi došlo do neugodnih uganuća. Čarape neka budu bez šavova koji vas mogu nažuljati.
• Koje modne detalje trebate? Kapa, šal, sunčane naočale. Zapamtite-sunca je jače na planinama.

planinarenje_zdravlj_modnialmanah

Trenutno nema komentara

Comments are closed