Danas je svjetski dan spavanja! Testirajte znanje i saznajte spavate li na pravi način!

Kako biste opisali svoj san? Spavate puno, teško se razbuđujete, često ne čujete budilicu ili suprotno tome, spavate malo, teško usnite i konstantno osjećate umor? Koji god je odgovor znajte jedno – ne spavate li u kontinuitetu barem šest sati znajte da vam je kvaliteta sna narušena.

Kako spavati na pravi način?

  • Gotovo svi se ljudi dijele na ranoranioce i noćne ptice. Bez obzira u koju skupinu spadate znajte jedno – i jednima i drugima je potreban san u kontinuitetu.
  • Ustajete li rano, slušajte svoje tijelo i priuštite mu dnevni odmor. Najbolje je to napraviti između 14 i 15 sati kad opada koncentracija i tijelo treba predah. Nikad ne odlazite na kratki odmor nakon 18 sati jer tako narušavate ritam noćnog spavanja.
    -Lezite u krevet bez da ste prije spavanja čitali vijesti, prolazili po društvenim mrežama. Ne gledajte ni tv, a opuštanje je idealno uz dobru knjigu.
  • Izbjegavajte alkohol prije spavanja, posebno vino koje sadrži melatonin, hormon odgovoran za osjećaj umora. Sjetite se samo umora kojeg nosi mamurluk. To vam sigurno ne treba tijekom radnog tjedna. Alkohol skraćuje REM fazu spavanja koja je presudna za kvalitetu spavanja.
  • Imate li problem sa spavanjem, nastojte ga ignorirati i najbolje se opustiti što možete. Tako ćete izbjeći ortosomaniju – bolest modernog društva, a označava opterećenost potrebom za ‘savršenim’ snom.
  • Osvijestite pozu u kojoj spavate – spavate li na leđima smanjit ćete stvaranje bora na licu, s jednom rukom podignutom prema gore najbolje ćete se odmoriti, a položaj fetusa je najbolji spavate li u paru.
  • Uklonite svjetlo iz svoje spavaonice. Da bi san bio kontinuiran potreban je mrak. Zato je važno maknuti i sve uređaje iz spavaonice.

Trenutno nema komentara

Comments are closed