Proljeće je u znaku balonera – znate li kako je nastao ovaj najdugovječniji odjevni predmet?

Gotovo da je nemoguće zamisliti proljeće bez balonera! Klasičan s jednim ili dva reda gumba, blagog A kroja s dominantnim naramenicama i širokim remenom te ukrasnim epoletama i u prepoznatljivoj bež boji desetljećima ne silazi s modnog trona. Investirate li u nešto kvalitetniji (i s dizajnerskim potpisom) model znajte da ćete ga moći nositi godinama. Znate li da je prvi model balonera izmišljen prije više od 150 godina te da je isprva to bio muški odjevni predmet! Nosili su ga po prvi put vojni časnici za vrijeme prvog svjetskog rata, a dizajniran je bio tako da se lako mogao nositi i u rovovima (od kuda mu je i ime). Njegov osnovni kroj sadržavao je dvostruko kopčanje (10 gumba), široke revere, gornji dio koji se mogao preklopiti i služiti kao zaštita od oluje, dva džepa koji su se kopčali gumbima, na rukavima su morale biti trake za stezanje rukava oko ruku, tkanina je bila vodootporna, a podstava s termoizolacijom. Bio je dužine ispod koljena, a kako bi vjernici bili neprimjetni baloner je morao biti što sličniji zemlji. Kad pogledate karakteristike tadašnjeg balonera jasno vam je da se malo odstupilo od izvornosti 150 godina kasnije.

Tko je zaslužan za popularizaciju ovog kaputa?
Nakon prvog svjetskog rata, časnici su se donekle vezali za svoje kapute i ovaj praktični kaput počeli nositi i kod kuće. Mali odmak od strogih vojnih obrisa napravili su Burberry i Aquascutum, tada vodeći dizajneri muške i sportske odjeće, a njihov su dizajn prepoznali glumci i pjevači, pripadnici Zlatnog doba Hollywooda. Kaput je postao prihvaćen i u muškim i u ženskim outfitima, pojavio se na filmskom platnu kao prepoznatljiv odjevni predmet detektiva, gangstera ali i fatalnih žena. Prvi ga je na filmu odjenuo Humphrey Bogart (film Malteški sokol 1941) U ženskim je ormarima završio nakon što su ga prve odjenule tadašnje modne ikone Marlene Dietrich i Audrey Hepburn.

fashion-baloner-modnialmanah-proljeće

Od tada, pa sve do danas, baloner je i dalje u modnom fokusu, a gotovo jedno stoljeće Burberry je vodeći u proizvodnji balonera. Nakon desetljeća klasike u drugoj polovici 90-tih modna kuća udahnula je novi život ovom kaputu nudeći avangardne varijacije – boje su postale u skali a podstava ovog kaput postala je s prepoznatljivim printom.

fashion-baloner-modnialmanah-proljeće
Trenutno nema komentara

Comments are closed