Znate li kako istražiti Šibensko-kninsku županiju s čašom u ruci?

Proljeće u Šibensko-kninskoj županiji već je tradicionalno rezervirano za Dane otvorenih kušaonica kojima je cilj svim zaljubljenicima u dobru vinsku kapljicu pokazati najbolje od najboljeg. Riječ je o vikend manifestaciji kojom se otvara sezona obilaska županije s čašom u ruci, pa ako niste stigli zadnjeg travanjskog vikenda uživati u maraštini, debitu, merlotu (autohtonim sortama ovog kraja) u vinarije možete zaviriti i sami – uz prethodnu najavu. Mi smo obišli zanimljive lokacije a vama u fokus stavljamo pet adresa koje nemojte propustiti želite li kušati najbolje od najboljeg u ovom kraju.

Krenite od hotelu Borovnik u Tisnom u kojem ćete uz ‘nešto domaće’ (carpaccio od sipe, salata od hobotnice i domaće maslinovo ulje) kušati Slamić vinske etikete. Dolazite li na ovo mjesto u prvom dijelu dana svakako kušajte pjenušac Didin San (nastao kombiniranjem sorti karakterističnih za ovo podneblje – trbljan, debit, pošip i maraština).

S mora u Šibensko-kninsko zaleđe krenite put Vinarije Vizzulin. Vrata imanja s vinogradom i divnom kušaonicom otvorit će vam domaćini, bračni par Smiljan i Višnja Reljić. U ovoj kušaonici svakako vrijedi probati opojni Merlot, maraštinu Marušku ali i svježi, drski i vrlo upečatljiv pošip kojeg oblikuje vinograd specifičnog položaja (nalazi se na južnim stranama planine Promine, na mjestu gdje se zahvaljujući riječi Čikoli sastaju mediteranski i kontinentalni zrak). Kako su Reljići odlični domaćini uz vino svakako naručite platu drniškog pršuta i domaće uštipke ili peku gdje nećete znati što je bolje – meso ili krumpir.

Suprotnost tradicionalnoj vinariji u okolici Drniša svakako je vinarija ŠkoVina. Nalazi se u zaseoku Razvođe nedaleko Roškog slapa. Izvana klasična građevina za ovaj kraj, a kad prođete ulazna vrata ulazite na prekrasno imanje koje podsjeća na kulisu francuskog filma. Kušaonica ŠkoVina smještena je u obiteljsku kuću koju nova generacija predvođena Tomislavom Tukićem polako pretvara u biser turizma ovog kraja. Na ovom se mjestu spaja tradicija u svakoj kapi debita, maraštine i merlota, cabernet sauvignona ali i moderno u finim kanapeima koje za ovo mjesto ekskluzivno kreira restoran Zrno soli iz Splita. Kad ste u ovoj vinariji kušajte Rose aromatično vino od 80 posto plavine i 20 posto Merlota nagrađeno zlatom na prestižnom Concours Mondial de Bruxelles, u konkurenciji 1200 svjetskih vina.

Kušajte vina, spavajte u bačvi!
Kako bi uživali u kušanju vina, ali i nešto ostavili za drugi dan, ostanite u znaku vina i užitka i utonite u ugodan krevet skriven u jednoj od bačvi. Da dobro ste čuli – u Razvođu se nalazi Agroturizam Duvančić specifičan po tome što apartmansko naselje izgleda kao bačvograd. Njega je u potpunosti kreirao i svaku staru bačvu Dalmacijavina restaurirao Marko Duvančić pružajući brojnim gostima jedinstveni doživljaj.

Nakon mirnog sna iz zaleđa se spustite prema moru točnije do nekadašnjeg premoštenog otoka Gola glava/Caput Cista koji se danas zove Primošten. Na njega pazi njegova zaštitnica Gospa od Loreta čiji se vidikovac nalazi iznad grada. Kip gospe visok je 17,50 metara, spada u najveće kipove Gospe u Europi, a za vrijeme sunčanih dana, kaže priča, da se kip vidi i iz talijanskog grada Loreta.

lijepa-putovanja-šibenik-šibensko-kninska-modnialmanah

Na ovom mjestu puca pogled i na vinogradarski položaj Bucavac koji otkriva u krš smještene ‘kazete’ u kojima se sadi babić. Upravo taj babić stvara poseban doživljaj u vinima Prgin kojeg će vam servirati vlasnica vinarije Ivana Prgin. Do vinarije ćete stići manjom cestom kroz sela Primoštenskog kraja, a oduševit će vas činjenica da se nalazi u staroj mjesnoj školi. Nju su Ivana i njezin suprug restaurirali i u potpunosti prilagodili sebi i svim ljubiteljima vina. Uzmite si vremena za degustaciju u ovoj vinariji – fino vino, zvuk jazza i pogled na krajolik vrlo brzo će vas ‘opiti’ omogućujući vam uživanje koje ćete pamtiti.

Šibenski kraj skriva još puno eno-gastro bisera pa želite li istražiti više, dodatne informacije potražite Facebook, Instagram ili Web stranicama Turističke zajednice Šibensko kninske županije

lijepa-putovanja-šibenik-šibensko-kninska-modnialmanah

Tekst: Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko

VIŠE O PUTOVANJIMA KOJA SU NAS ODUŠEVILA:

Bili smo u Ljutomeru i oduševili se! Evo i zašto…
Tražite li inspiraciju za izlet cijele obitelji? Pogledajte što nudi Rogatec
Otkrili smo novu vikend destinaciju u Sloveniji! Evo 10 razloga za posjetiti Ptuj!
Vikend bijeg u Županju – doživljaj kojeg želimo svima!
Želite li vidjeti najbolje od Ljubljane, posjetite je za vrijeme trajanja LUV FEST-a!
Iskustvo iz Rogaške Slatine – došli na romantičan vikend, a kući se vratili s pet kilograma manje!
Posjetili smo Krapanj i jedinstveni muzej spužvi! Evo zašto nas je oduševio!
Destinacija u koju smo se zaljubili ove zime – Tribunj!
Dođi u Vinkovce (i) zimi! Evo i zašto!
Bili smo u Vukovaru – evo zašto nas je oduševio ovaj grad!
Jesu li Vodice zanimljiva destinacija Zimi? O da!
Križnica, Klopotec, Dravska priča tri su centra za posjetitelje
Želite li doživjeti Ilok, evo gdje spavati, što jesti…
Sisačko moslavačka županija je uvijek odlična ideja za vikend bijeg
S Kastva se najbolje vidi Kvarner
Znate li što vas sve čeka u Moslavačkoj priči?
Velika Gorica nije samo mjesto s aerodromom! Istražite je poput nas…
Fali vam energije? U Međimurju napunite baterije
Znate li što je biodinamika?
Tko kaže da Šibenik nije cool i izvan sezone?
Ovo je lokacija koja nas je oduševila!
Nekad je potrebno samo spakirati kofere
Za one kojima je skijanje drugačiji doživljaj!
Kako putuju žene? Pogledajte kako su istražile Viroviticu!
Znate li gdje je najljepša pustinja u Hrvatskoj?
Kad želite na cool vikend, krenite u Slunj!
Znate li da je Motovun zanimljiviji zimi nego ljeti?

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS