Z cugom (vlakom) v Zeleno Međimurje na vikend koji će vam ostati zauvijek u sjećanju!

Jedan od najzelenijih dijelova Hrvatske svakako je Međimurje. Prođete li automobilom kroz ovaj kraj nećete moći ne komentirati sve ono što vidite- priroda i čovjek u potpunom su skladu, a Međimurci prirodu u kojoj žive beskrajno cijene. Kuće su im prekrasne, okućnice uređene, smeće je na svom mjestu (zapravo ga ni ne vidite) a zavirite li u OPG-ove čut ćete prekrasne priče o tome kako se predanim radom može postići puno. Iskreno mi baš volimo Međimurje i kako živimo Zagrebu često ga koristimo kao vikend destinaciju za odmor, zabavu ali i uživanje u eno-gastro spojevima. I taman kad pomisliš da Međimurje poznaješ u potpunosti stigne pozivnica za zeleni Međimurski vikend na kojeg se, u skladu s ekologijom, vozi vlakom. Zar baš vlakom?!- pomislila sam i sjetila se jedne priče o tome kako je vlak najgora opcija s kojom možeš doći u Međimurje. Spor je, staje na svakoj stranici, a red vožnje nije u skladu s onime što suvremen putnik na putovanju traži (brzinu i dobru povezanost).

No, ovaj put vlak je bio jedan od poticaja za ovo divno putovanje. Organizirala ga je Turistička zajednica Međimurske županije predstavlja inovativni turistički koncept – „Z cugom v zeleno Međimurje“, koja je dio projekta Laboratorij održivog razvoja turizma. Mi smo bili prvi putnici na ovom projektu, a ono što oduševljava je činjenica da ćete u Međimurje moći organizirano vlakom jednom mjesečno. Putovanje je u skladu s ekologijom, vožnja je ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvom, a na terenu sudjelovanju u nizu ‘zelenih akcija’ te istraživanju ove destinacije koristeći bicikl, pješačeći ili se vozeći Hop on, hop off minibusom Međimurje u pokretu koji omogućuje svima da na brz i jednostavan način obiđu sve turističke mikrolokacije na ovoj destinaciji.

z-cugom-v-zeleno-međimurje-lifestyle-modnialmanah-vikend-green-destination-zeleno-održivost-vlak

Da pojasnim- sjednete u Zagrebu na vlak (dobijete platneni pinklec s mini doručkom), uživate u ugodnoj vožnji vožnje bez stajanja, a kad za dva sata stignete u Čakovec tražite pogledom volontere s natpisima projekta. Oni će vas odvesti do malog, brendiranog autobusa s kojim krećete u istraživanje. Dnevna karta za Hop on, hop off bus je 15 eura i u nju je uključen prijevoz do čak 25 lokacija među kojima su muzeji, u ovom slučaju besplatni. Kako Međimurje nudi puno toga, a dan je prekratak za istraživanje svih lokacija uključenih u ovaj projekt predlažem da napravite plan svog putovanja i fokusirate se na ono što želite vidjeti. I da ostavite nešto vremena kako biste domaćinima pomogli u nizu zelenih aktivnosti ostavljajući svoj trag u zelenom Međimurju.

Kako bi vam to bilo lakše, u nastavku predstavljam svaku lokaciju ovog projekta (doživljaj i posao koji vas tamo čeka) uz vrijeme koje vam je potrebno kako biste imali potpun doživljaj. U jednom danu se fokusirajte na dvije lokacije- jednu ujutro, a drugu poslijepodne.

Holiday Home Lina je prvi objekt ruralnog turizma u Hrvatskoj s prestižnim Ecolabel certifikatom i jedne od destinacije volonterskih radova. Tu će vas dočekati ljubazni domaćini Biserka i Zvonko Lajtman koji su odlaskom u mirovinu stvorili ovo carstvo. Kuća je prekrasna, u njoj se može spavati, a kad imanje posjetite u ovakvom izletu možete ga istražiti slušajući o biodinamičkoj proizvodnji hrane koju ćete kušati u loncima legendarne Bibe. Kad vas pita ‘hoćete li probati mojega graha’ sjednite za stol i pružite tanjur. Grah joj je bolji od onog vojničkog za kojeg se svi muškarci koji su bili u vojsci kunu da je najbolje što su jeli! Na ovom imanju uvijek ima posla, a u ovo vrijeme je u izradi javna taktilna staza za koju se uvijek traže ruke više. Za potpuni doživljaj ove lokacije potrebno vam je tri sata.

z-cugom-v-zeleno-međimurje-lifestyle-modnialmanah-vikend-green-destination-zeleno-održivost-vlak

Med dvemi vodami je prekrasni interaktivni muzej prilagođen svim uzrastima. Idete li na ovakav izlet s djecom svakako ga uvrstite u dnevni plan. Na ovom mjestu se pričaju divne priče o flori i fauni ovog kraja, a postav je složen kružno kako bi se sve dobro vidjelo ali i isprobalo. U projektu Z cugom v zeleno Međimurje ovaj muzej nudi i interaktivnu radionicu izrade hotela za kukce, ali i odmor na ugodnim ležaljkama s pogledom na prirodu. Za obilazak ove lokacije i pomaganje u izradi muzeja za kukce vam je potrebno tri sata.

Mlin na Muri je prekrasno izletište s hirovitom Murom kao glavnom zvijezdom. Domaćini će vam ispričati priču o životu mlinara koji je snagu rijeke koristio za pokretanje mlina, provesti vas kroz interaktivni muzej ali i provozati skelom. Ova lokacija izgleda kao izletište pa tu možete ručati i svakako probati odličnu Međimursku gibanicu (velike su porcije, lako ih i prepolovite). Na ovom mjestu vas neće dočekati radna akcija, ali zeleni trag možete svakako ostaviti. Na livadi koja se nalazi uz muzej postavljeni su drveni stolovi i klupe i tu se poslužuje hrana. Sve otpatke ne zaboravite baciti u koš za smeće pazeći da baš ništa što se koristili ne ostane u prirodi. Ne bacajte na travu opuške, žvakaće gume i slične ‘sitnice’ jer livadu koriste ljudi svih dobnih skupina, ali i kućni ljubimci koji su u Međimurju dobro došli. Na ovom mjestu možete provesti čak i četiri sata kombinirate li razgled lokacije s ručkom.

Spomen doma rudarstva “Cimper je za nas pravi biser Međimurskog turizma. Na prvi pogled djeluje kao zgrada koja se ne koristi, a kad prođete kroz tamna vrata ulazite u muzejski postav poput rudara. Na ovom mjestu ćete čuti priču o životu i radu rudara, a kad završite s posjetom domaćini vas, u sklopu ovog projekta čekaju s ‘radnom akcijom’. Nju rade vesele žene iz udruge žena Mursko Središće koje će van naučiti kako napraviti cvijeća od krep papira. Buketić možete ponijeti i kući ali i ostaviti za potrebe doma za stare i nemoćne. Za obilazak Cimpera i radnu akciju na ovoj lokaciji uzmite tri sata vremena.

Pozojov Vrčak je prekrasno imanje čiji su domaćini Mirjana i Marijan Hren. Marijan će vas dočekati na vratima i pokazati put prema prekrasnom vrtu gdje ćete u razlistanim gredicama sresti i Mirjanu. Ona će vas odmah simpatično zaposliti, pokazati vam sve tajne regenerativne poljoprivrede. Dakle – drvene vile u ruke i slijedite Mirjanin primjer. Za pola sata zaboravit ćete na brige koje su vam stvarale stres, opustit ćete se osjećajući blagodati prirode koja vas okružuje. Nama je ovo mjesto bilo pravi lijek a uz proljetne radove u vrtu oduševio nas je ‘obed’ – prosena kaša s bučinim uljem i netom ubranim vlascem iz vrta. Želite li se potpuno resetirati možete cijeli dan ‘vrtlariti’ na ovom mjestu što je za sve nas koji živimo u radimo u betonskim sustavima pravi užitak i divno iskustvo. Imate li djecu povedite i njih – super će se zabaviti.

Još je jedan OPG pravi biser Zelenog Međimurja i na njemu su glavne zvijezde koze. Suvremenim ljudima OPG OPOR u Oporovcu nudi priliku za pastirenje koza, sudjelovanje u mužnji ali i radionici izrade sira. Jako lijepa priča o predanom radu jedne obitelji i uspjesima koji su uslijedili. Na ovom imanju, uključujući i pastirenje možete boraviti cijeli dan ako vam treba odmora i restart u prirodi.

z-cugom-v-zeleno-međimurje-lifestyle-modnialmanah-vikend-green-destination-zeleno-održivost-vlak

Još jednu divnu obiteljsku priču čut ćete na PG Geler na kojem se nalazi, u skladu s prirodom, adrenalinski park, taktilna staza u šumi ali i veliki pašnjak za ispašu Međimurskog konja, autohtonu kritično ugrožene pasmine, kojoj prijeti izumiranje. Riječ je o radnom konju, koji se koristio za obradu zemlje i prijevoz, jedinoj radnoj snazi i pomoći vrijednim ljudima ovog kraja. Za boravak na ovom imanju možete uzeti i nekoliko sati kako biste se riješili stresa na poligonu, naučili kako se kosi trava ali i hrane konji koji su toliko mili da ćete ih poželjeti šetati. Posebna je ‘vibra’ na ovom imanju- domaćini su jako ljubazni, sve vam žele pokazati, a nakon samo par minuta uključuju vas u svoju svakodnevicu. Zato je preporuka da se prepustite i slušate što vam nude i kako će vas uključiti. Ne spomenu li ljuljanje, a volite adrenalin- pitajte ih možete li isprobati drvenu ljuljačku koja je ujedno i najveća u Međimurju. Meni, kao ljubiteljici adrenalina je doživljaj ljuljanja u rangu zabave u Gardalandu.

Međimurje je i vinska regija pa se na ovom izletu možete fokusirati i na Štrigovu s okolicom. Tu ćete u prvom dijelu dana dobiti rukavice i krenuti u šumu čisteći je od granja i lišća, a poslijepodne će vam u rukama biti posebno dizajnirana čaša ovog kraja u koju će vam domaćini natočiti pušipel vino koje se s posebnom pažnjom pije u Međimurju. Kad ste u ovom dijelu Međimurja ne zaboravite se popeti iznad Štrigove, na kultni Mađerkin breg gdje se nalazi vidikovac s orguljama koje pokreće vjetar ali i prekrasna chill zona za pijuckanje vina i promatranje zalaska sunca.

Gdje spavati kad idete u Međimurje z cugom? Idete li Z cugom v zeleno Međimurje organizirajte i spavanje koje je u sklopu ovog projekta nešto povoljnije. Organizatori nude za svakog ponešto- za veće grupe je idealna Holiday home Lina, za one koji žele spavati u dvoje Glamping resortu Toplice Sveti Martin, a oni koji vole robinzonski smještaj super drvene kućice nudi PG Geler. Doživljaj potpunog spajanja s prirodom nudi Pozojev Vrčak s ekološkom kućom sa zemljanom fasadom (prirodnim izolatorom). Oni koji žele prirodu kombinirati s urbanim nudi se hostel Industrial, hotel Park u Čakovcu. Volim spavati u lijepim hotelima pa sam ja u sklopu ovog projekta odabrala hotel Panoramu u Prelogu. Nisam imala nikakvo očekivanje od Preloga i hotela, a kad sam došla u hotel i s Nikolom ušla u sobu požalila sam što na ovom mjestu ne boravimo duže. Hotel je predobar, ima puno sadržaja za sve uzraste, a ujutro kad doručkujete puca pogled na najveće akumulacijsko jezero u Hrvatskoj stvarajući dojam boravka ‘kao na moru’.

z-cugom-v-zeleno-međimurje-modnialmanah-međimurka-županija-lijepa-putovanja

Međimurje je posebna destinacija, s posebno pričom i odličnim sadržajima u kojima možete uživati 365 dana u godini. “Z cugom v Zeleno Međimurje”, pak, kako kažu domaćini možete jednom mjesečno u organiziranom programu što vam preporučujemo ako Međimurje tek istražujete. Na ovaj način ćete vidjeti puno toga a povedete li djecu i kućne ljubimce svi ćete se super provesti. Sve informacije o polasku vlaka i aktivnostima pronađite na web stranici www.boje-medimurja.com

Tekst: Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko

PROČITAJTE VIŠE O DESTINACIJAMA KOJE SU NAS ODUŠEVILE:

Znate li kako istražiti Šibensko-kninsku županiju s čašom u ruci?
Bili smo u Ljutomeru i oduševili se! Evo i zašto…
Tražite li inspiraciju za izlet cijele obitelji? Pogledajte što nudi Rogatec
Otkrili smo novu vikend destinaciju u Sloveniji! Evo 10 razloga za posjetiti Ptuj!
Vikend bijeg u Županju – doživljaj kojeg želimo svima!
Želite li vidjeti najbolje od Ljubljane, posjetite je za vrijeme trajanja LUV FEST-a!
Iskustvo iz Rogaške Slatine – došli na romantičan vikend, a kući se vratili s pet kilograma manje!
Posjetili smo Krapanj i jedinstveni muzej spužvi! Evo zašto nas je oduševio!
Destinacija u koju smo se zaljubili ove zime – Tribunj!
Dođi u Vinkovce (i) zimi! Evo i zašto!
Bili smo u Vukovaru – evo zašto nas je oduševio ovaj grad!
Jesu li Vodice zanimljiva destinacija Zimi? O da!
Križnica, Klopotec, Dravska priča tri su centra za posjetitelje
Želite li doživjeti Ilok, evo gdje spavati, što jesti…
Sisačko moslavačka županija je uvijek odlična ideja za vikend bijeg
S Kastva se najbolje vidi Kvarner
Znate li što vas sve čeka u Moslavačkoj priči?
Velika Gorica nije samo mjesto s aerodromom! Istražite je poput nas…
Fali vam energije? U Međimurju napunite baterije
Znate li što je biodinamika?
Tko kaže da Šibenik nije cool i izvan sezone?
Ovo je lokacija koja nas je oduševila!
Nekad je potrebno samo spakirati kofere
Za one kojima je skijanje drugačiji doživljaj!
Kako putuju žene? Pogledajte kako su istražile Viroviticu!
Znate li gdje je najljepša pustinja u Hrvatskoj?
Kad želite na cool vikend, krenite u Slunj!
Znate li da je Motovun zanimljiviji zimi nego ljeti?

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS