Znate li kako aroniju uvrstiti u svoje obroke?

Blagodati aronije su poznate jednako kao i način skupljanja ustiju kad ih jedemo. Umjesto odustajanja (uz objašnjenje da ne možete tu gorčinu podnijeti) aroniju ubacite u slastice, sokove, napravite poseban čaj. Vjerovali ili ne, aronija se svojim specifičnim okusom može prilagoditi svemu – i slanom i slatkom a prilikom kombiniranja možete koristiti svježe, smrznute ili osušene bobice.

Imate li plodova aronije u škrinji, evo kako ih koristiti:
Smoothie je jedinstven način da u nekoliko gutljaja onoga što vam je ukusno i fino unesete u tijelo zdrave sastojke koji su tijelu potrebni u svakodnevnom funkcioniranju. Kako bi smoothie bio ukusan neka mu baza bude banana i jabuka pa onda dodajte podjednaki omjer slatkih, kiselih i gorkih namirnica. Aronija spada u gorke pa ih neutralizirajte kriškom ananasa ili borovnicama.

gastro-aronija-gastronomija-slastice-modnialmanah

Slastice u koje ćete dodati aroniju neka budu napravljene od eko namirnica s prirodnim zaslađivačima (med, rafinirani šećer) kako bi slastica bila nutritivno izbalansirana i zdrava. Aronija je odličan začin muffinima (možete je dodati i u one s mrkvom) ali i pločicama napravljenim od zobi, meda, orašastih plodova.

gastro-aronija-gastronomija-slastice-modnialmanah

Imate li sirup aronije? Koristite ga kao preljev! I to preko neutralnih slastica poput sladoleda od vanilije, integralnih američkih palačinki, voćne salate, kao dodatak tapioki (možete preliti tapioku ovim sirupom) ili pudinzima. U isto vrijeme i slatkoća i gorčina daju posebnu fuziju okusa kad se povežu s onim što je slađe od soka.

gastro-aronija-gastronomija-slastice-modnialmanah

Sladoled od soka aronije je zdrava i ukusna slastica i za male i velike. Napravite intenzivan sok od aronije ili jednostavno koristite gotov proizvod i stavite ga u različite kalupe. Za vrijeme smrzavanja u svaki oblik stavite drveni štapić i pričekajte da se proizvod u potpunosti zamrzne. U sok možete dodati i pokoju smrznutu bobicu aronije.

gastro-aronija-gastronomija-slastice-modnialmanah

Prirodni sok kojeg ćete napraviti od sirupa ili blendanjem aronije ne treba biti isključivo u kombinaciji s vodom. Možete mu podignuti nutritivnu vrijednost miješate li ga s mlijekom, sokom ili grčkim tipom jogurta dobivajući tako ukusnu i zdravu užinu. Ako je dobiveni napitak gorak, dodajte malo meda.

gastro-aronija-gastronomija-slastice-modnialmanah
Trenutno nema komentara

Comments are closed