Vikend je… provedite ga u prirodi (ako ne idete na neku svečanost)

Lijepi sunčani i dugi dani napokon su stigli! I vikend je počeo! Okupite svoju obitelj i barem jedan dan vikenda provedite u prirodi – to je ipak bolja opcija od boravka pred kompjutorom ili ostavljanja djece u igraonicama velikih shopping centara. Vrijeme je za vožnju bicikla, rola, romobila…

Kako krenuti?
• Odaberite način rekreacije! Ukoliko je dijete malo, najbolji je izbor bicikl. Opremite se zaštitnim kacigama i štitnicima (u slučaju da dijete padne) i krenite u osvajanje ulica predviđenih za vožnju bicikla. Kad dijete treba naučiti voziti bicikl? Ne postoji “idealno” vrijeme za učenje. Važno je samo da ne forsirate dijete i da prvi model bude prilagođen njegovom uzrastu. Za mališane nabavite tricikl ili bicikl sa pomoćnim kotačima. Vožnju bicikla pedijatri posebno preporučuju jer razvija cijelo tijelo (koordinaciju pokreta, spretnost, ravnotežu, opažanje), uz to vožnja pozitivno utječe i na kapacitet pluća.

• Sve popularnije role su za mame i djecu koja su vična ovakvom tipu rekreacije. Možete zajedno u školu rolanja (upisati se možete na zagrebačkoj Šalati, splitskom Žnjanu primjerice) koja će završiti zajedničkim rolanjem. Savjet više: Znate li kako kupiti prave role? Princip je isti kao i kad kupujete pancerice ili klizaljke – broj veće nego što su cipelice. Bilo bi dobro kad bi kotači bili s metalnim osovinama jer su mnogo sigurniji.

• Sve popularniji romobil – s dva ili tri kotača zanimljivo je ‘prijevozno sredstvo’ i za male i za velike. Stručnjaci preporučuju da ga dijete ne vozi do pete godine, ili da vozi model koji naprijed ima dva, a otraga jedan kotač. Vožnja romobila zahtjeva više energije nego vožnja rola ili bicikla, pa se djeca brzo zasite. Upravo zato ga ne kupujte ukoliko ga dijete baš jako ne želi.

zdrav_život_modbnialmanah

Trenutno nema komentara

Comments are closed