Damir Vujnovac: Dječji glas iz Sahare

dječji_glas_iz_sahare_modnialmanahO životu naroda Saharawi, razmještenom po izbjegličkim gradovima duž saharske pustinje, govorio je varaždinski putopisac Damir Vujnovac. Iste večeri, u zagrebačkom Red red wine baru predstavljena je i knjiga ‘Glas iz Sahare’ kao dio humanitarnog projekta ‘Saharawi – dječji glas iz Sahare’.

Slušajući priču o ljudima koji više od četrdeset godina žive u izbjeglištvu, Varaždinac Damir Vujnovac odlučio je upoznati narod Saharawi te je krenuo u saharsku pustinju. Jednom godišnje tamo se organizira Saharski maraton u kojem sudjeluju avanturisti i humanitarci iz cijelog svijeta kako bi skrenuli pažnju na taj narod i uvjete u kojima živi. U maratonu koji vodi kroz pustinjsku stazu dugačku 42 kilometra, odnosno polumaratonu od 21 kilometra, može sudjelovati svatko tko to može ili želi, a u rano proljeće 2016. godine Damir je, među ostalih 450 sudionika, bio jedini predstavnik Hrvatske.

U Saharu se vratio i ove godine donijevši narodu Saharawi, a posebno djeci koju je tamo imao prilike upoznati, i prvu knjigu u trojezičnom izdanju na arapskom, hrvatskom i engleskom pod naslovom ‘Glas iz Sahare’. Svoja razmišljanja i pokoji živopisan detalj o životu i svojim željama na njezine su stranice utisnula djeca saharske pustinje koja, unatoč uvjetima kakve mi teško možemo i zamisliti, ne skidaju osmijeh s lica.

dječji_glas_iz_sahare_modnialmanah

No, unatoč teškim uvjetima u kojima odrastaju, sva djeca idu u vrtić ili u školu te je pismenost stanovnika Saharawija na visokih 95 posto, što je rijetkost i u daleko naprednijim zemljama. Kako smo imali prilike vidjeti na Damirovim fotografijama, djeca do škole hodaju gazeći pustinjski pijesak s ruksacima na leđima, na temperaturama koje često dosežu oko 50 Celzijevih stupnjeva.

Posebno ih veseli, doznajemo od našeg predavača, kada s prijateljski nastrojenim strancem zaigraju mali nogomet, pa se nakon svega počaste pokojim Kiki bombonom koji im je pristigao s drugog kraja svijeta. Upravo iz takvog neposrednog i srdačnog druženja nastao je i Damirov autorski projekt ‘Saharawi – dječji glas iz Sahare’, čiji je najvažniji cilj zbližavanje tamošnje djece i djece iz hrvatskih škola koja su saharskim mališanima poslala svoje poruke prijateljstva i crteže koji su u Sahari predstavljeni na izložbi.

Više o ovom humanitarnom projektu pogledajte na facebook stranici Dječji glas iz Sahare. Predavanje i promociju knjige ‘Glas iz Sahare’ podržao je Red red wine bar, čiji je chef Drago Bošnjak pripremio ukusne zalogajčiće s humusom začinjene čilijem i zelenom paprikom, uz vrhunsku graševinu i pjenušac Kutjeva d.d.

dječji_glas_iz_sahare_modnialmanahZagrebačka publika s velikim je zanimanjem ispratila priču o narodu Saharawi, popraćenu autentičnim fotografijama života u pustinji, do iduće prilike u kojoj će nam Damir Vujnovac prenijeti svoje nove putopisne doživljaje i iskustva.

Heart full of Saharawi love! ❤️

Posted by Dječji glas iz Sahare – A child's voice from the Sahara on 1. svibnja 2017

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS