Osjećate proljetni umor? Vrijeme je za detox!

Dovoljno spavate, vikende provodite u prirodi, a onda kad počne tjedan nikako se probuditi. Uz to, kronično ste umorne, nakon posla jedva čekate ‘prileći’, a obaveze koje vam se gomilaju stavljate po strani. Zvuči li vam poznato? Novo godišnje doba sa sobom može donijeti i nešto što se naziva proljetni umor koji zapravo nema veze s umorom od nespavanja. Za njega su najčešće krivi nakupljeni toksini u tijelu i sve dok ih ne izbacite iz tijela osjećat ćete se loše!

Kako bi proljetni umor nestao, vi ponovo dobili energiju za život, vrijeme je za detox, odnosno generalno čišćenje tijela kako bi se stvorio željeni balans. Kako to učiniti? Postoji jako puno prirodnih rješenja u obliku čajeva, sokova, ali i namirnica koje bi trebale dominirati na vašim tanjurima.

Evo koje su namirnice saveznici u detoksikaciji:

  • Grejp, dok ga još ima u trgovinama je odličan čistač tijela, posebno crijeva. Ima malo kalorija, bogat je vitaminima i mineralima.
  • Zelje je prirodni diuretik koji pomaže u izbacivanju viška vode iz tijela. Zelje u svom sastavu ima čak 92 posto vode, sulfur koji je važan za izbacivanje kemikalija iz tijela, ali i obilje vlakana, minerala te vitamina C, K, E i A.
  • Šparoge kojima uskoro kreće sezona najbolji su “čistači” jetre i krvi. Bogata je folnom kiselinom, vitaminom C i kalijem koji u kombinaciji s aminokiselinom argininom i niskim nivoom natrija čini šparogu prirodnim diuretikom. Zahvaljujući selenu i cinku koje sadrži u obilnim količinama, šparoge su nezaobilazne za detox.
  • Za brusnicu se najčešće čuje kako je dobra u rješavanju problema s urinarnim infekcijama. Malo ljudi zna kako je odličan čistač toksina iz tijela posebno onih koji su se nakupili tijekom zime.
  • Jagode spadaju u voća najbogatija vitaminom C, što pomaže ne samo u detoksikaciji, već i u savladavanju proljetnog umora. Jedna šalica ovog bobičastog voća sadrži samo 45 kalorija ali i 210 miligrama kalija koji, između ostalog, poboljšava normalno funkcioniranje nervnog sustava.
  • Brokule obiluju enzimima koji pomažu probavnom traktu uspostaviti ravnotežu.
  • Češnjak je odličan saveznik u rješavanju problema s viškom toksina u tijelu, ali i pomoćnik u smanjivanju kolesterola u krvi, te saveznik u rješavanju problema kardiovaskularnih bolesti. Pun je sulfura (kao zelje), a u knjigama naših baka se opisivao kao antibiotik.
  • Špinat je dostupan tijekom cijele godine, a proljeće je idealno vrijeme da se uživa u ovom povrću, jer mladi špinat, za razliku od običnog, ima slađi ukus i manje je žilav. Mladi špinat je vrijedan izvor vitamina C i kalija, obiluje folnom kiselinom i željezom. Zelenu boju duguje klorofilu koji je izuzetno važan u detoksikaciji, jer se tradicionalno smatra “čistačem” jetre i krvi. Također, špinat obiluje vitaminom K koji, između ostalog, djeluje na kosti. Dodatna prednost špinata je niska kaloričnost- 100 grama ima tek oko 25 kalorija, pa ga slobodno možete jesti u većim količinama.
  • Artičoka se smatra pravom riznicom vitamina, minerala i fitokemikalija. Kao prijatelj jetre, artičoka sadrži inulin, ugljikohidrat koji ima blago laksativno djelovanje koje pomaže uspostaviti ravnotežu crijeva. A kad su crijeva ispražnjena. manje je opterećenje na jetru.

Na zaboravite na veliku količinu vode!
Osim što utaživa žeđ, voda ispire bubrege i jetru te hidrira tijelo. Započnite dan s najmanje dva dcl tople vode, što ponovite prije svakog obroka. Topla voda djeluje na organe, razbuđuje ih i aktivira da se pokrenu i izbace višak toksina i otkloni umor.

Trenutno nema komentara

Comments are closed