Njegovo veličanstvo kivi!

Kivi ili kineska ogrozd – voće je bogato hranjivim tvarima, posebno vitaminom C, niskokaloričan je sa širokom lepezom djelovanja na zdravlje. Bogat je antioksidansima i vlaknima, pomaže u uklanjanju slobodnih radikala iz tijela. Uz to, vitamin C doprinosi stvaranju kolagena, ključne komponente u stanicama i organima u cijelom tijelu, uključujući kožu. Vitamin također pojačava sposobnost tijela da zacjeljuje rane.

Vjerovali ili ne, kada je kivi dobre kvalitete i zreo, možete ga jesti s kožom. Samo temeljito operite kivi i istrljajte malo njegovih sitnih “dlačica”.

Jedan kivi težak 69 grama daje 64 miligrama vitamina C. To predstavlja 71–85% dnevne potrebe odraslog čovjeka za vitaminom C. Kivi također obiluje vitaminom E ili tokoferolom. Antioksidativna svojstva vitamina E i njegova sposobnost da zaštiti kožu od oštećenja od sunca mogu pomoći u prevenciji kožnih poremećaja.

zdravlje-voće-kiwi-zdrav-život-modnialmanah

No, evo zašto je još dobar kivi!
• Potiče laki san – Znanstvenici otkrili kako bogatstvo antioksidansa i serotonina u kiviju potiče opuštanje tijela i lakši san!
• Kivi sadrži vlakna, kalij i antioksidanse, koji svi mogu podržati zdravlje srca. Jedan kivi sadrži oko 215 mg kalija ili gotovo 5% dnevne potrebe odrasle osobe.
• Prevencija raka – Kivi nudi niz antioksidansa koji pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz tijela. Ovo je jedan od načina na koji voće može pomoći u prevenciji raka.
• Prevencija zatvora, to je dokazala studija koja je pokazala da ljudima koji su jeli kivi tanko crijevo bolje zadržava vodu što dovodi do veće učestalosti stolice i mekše konzistencije stolice.
• Odličan je u trudnoći! Kivi sadrži folat koji je neophodan za diobu stanica.

Trenutno nema komentara

Comments are closed