Napunite baterije u planini!

Sve topliji vikendi jednostavno mame na kratka vikend putovanja! Koje su vaše omiljene destinacije? Morska obala, razgled obližnjih gradova ili možda uživanje u prekrasnoj planini? Mi volimo kombinirati i uživati u različitim sadržajima tijekom vikenda, a kako nas je nedavno oduševilo planinarenje i kasno proljeće na 1000 metara nadmorske visine danas pišemo o uživanju na planini. Možda vas potaknemo da stari godišnji u kombinaciji s neradnim danima u lipnju provedete u planinarenju, vožnji kajakom po tokovima rijeke (naravno uz nadzor vodstvo stručne osobe), isprobati tandemski paraglajding…

Kako se pripremiti za odlazak na ovakav tip odmora?

Za razliku od ljetovanja za kojeg vrijedi pravilo – manje je više, za planinu se trebate drugačije pripremiti. Unatoč prekrasnoj prirodi i romantičnoj idili koja vas bez sumnje očekuje na planinama, planinarenje nipošto nemojte poistovjetiti sa šetnjom u obližnjem parku. Stoga se ni na najnižu planinu, ni na najblaži uspon ne upuštajte bez prethodne fizičke pripremljenosti.

Isto tako budite spremni i odaberite odjeću za planinarenje. Potrebne su vam prije svega dobre tenisice – gojzerice koje kombinirajte s čarapama bez šavova, ali i nekoliko kvalitetnih odjevnih komada (hlače, majice) namijenjenih upravo planinarenju. Kad jednom uložite u odjeću za planinu znajte da je možete nositi godinama. Hlače i nekoliko slojeva majica upotpunite nepromočivom kišnom jaknom s kapuljačom koja je k tome i dovoljno široka da je možete navući preko naprtnjače. Ne zaboravite modne detalje: kape koje štite od sunca i vjetra, marame, kvalitetne sunčane naočale.

Uz kompletan outfit, nedostaje još i ruksak. On mora biti ni prevelik, ni previše mali i napravljen od nepromočiva materijala te, po mogućnosti, anatomski oblikovan. U naprtnjači prvenstveno treba biti kutija prve pomoći, nožić, baterijska lampu, planinarsku kartu, osobne dokumente, isključen ali napunjen mobilni telefon te naravno, ovisno o duljini rute, dovoljno tekućine za piće i hrane za nekoliko manjih obroka.

Planinarenje, kao sport, postaje sve popularnije. U okrilju planina vrlo brzo se zaboravlja kaotična i stresna svakodnevica. Brige, problemi i frustracije ustupaju mjesto uživanju u ljepotama netaknute prirode, ali i u vlastitim koracima, disanju punim plućima i ničim opterećenim mislima.

Gdje planinariti? Saznajte više na…
www.sljeme.hr
www.pp-velebit.hr
www.rogla.eu
www.nparkovi.me/durmitor

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS