Mekani, tvrdi ili edematozni – koji je vaš tip celulita?

“Svježi sir” ili “narančina kora” – kako, zbog njezinog izgleda, mnogi nazivaju celulit jedan je od celulita kojeg ćemo ponijeti iz preživljene 2020. Ipak smo u toj godini više živjeli on line, što je podrazumijevalo više sjedenja pred ekranom i manje kretanja.

S celulitom se kao s problemom podjednako susreću i muškarci i žene, ali je njegova dominacija ipak više kod žena. Znanstvena istraživanja pokazuju da će i do 90% žena tijekom života razviti celulit na bedrima i stražnjici (u usporedbi s 10% muškaraca). Prije nego li krenemo s odlukom da se u 2021 rješavamo ovog neprijatelja, naučite ponešto o vrstama celulita.

Postoje tri vrste- mekani, tvrdi i edematozni!

Mekani celulit
Kao što mu samo ime govori, ova vrsta celulita je meka i spužvasta na dodir, a kad pogledate kožu djeluje kvrgasta. Ova vrsta celulita najčešće dolazi u kombinaciji s proširenim venama, a vidljiv je na mjestima na kojima se nakupljaju masti, poput nadlaktica i nogu. Ova vrsta celulita ima tendenciju povećanja s godinama ili debljanjem i pogoršava nedostatak mišićnog tonusa. Pogođena područja: bedra, trbuh, stražnjica i ruke, a najviše se stvara kod žena u 40-tima.
Kako se riješiti ovog celulita? Pojačajte kretanje, smanjite namirnice bogate solju i držite kilažu uvijek na istoj brojci.

celulit-zdravlje-zdrav-život-modnialmanah

Tvrdi celulit
Čim vidite da vam se počinje stvarati celulit na području bokova i gornjeg dijela bedara znajte da je riječ o tvrdom celulitu! Indikacije tvrdog celulita uključuju pojavu zrnaste ili udubljene kože poput narančine kore koja se ne miče kad je tijelo u pokretu. Pogođena područja- vanjska područja bokova i bedara, na leđima i unutar koljena. Ovaj se tip celulita počinje stvarati još u adolescenciji. Čim ga uočite počnite ga rješavati jer ako ga postite da se udomaći u tijelu teško ćete ga istjerati.
Kako se riješiti ovog celulita? Radite ciljane vježbe za mjesta koja su ‘pogođena’ celulitom, smanjite unos soli, masirajte celulit proizvodima koji ga otapaju.

celulit-zdravlje-zdrav-život-modnialmanah

Edematozni celulit
Najčešći tip celulita i često najgori neprijatelj s kojim se borite. Ova vrsta celulita nastaje kao rezultat loše cirkulacije i značajnog zadržavanja tekućine u tijelu. Uglavnom se javlja u nogama, bedrima i koljenima, te je bolan na dodir. Prosječna dob kad ‘napada’ su tridesete.
Kako se riješiti ovog celulita? Za početak poradite na svojoj cirkulaciji, pojačajte kretanje, pazite na unos soli.

celulit-zdravlje-zdrav-život-modnialmanah
Trenutno nema komentara

Comments are closed