Kako disati kad vježbate?

Udahni, izdahni, udahni, izdahni…Kada vježbate, disanje nije baš tako jednostavno. Upravo zato se često pitamo kako ‘pravilno’ disati! Stručnjaci savjetuju disanje ‘na usta’ tijekom vježbanja, jer je to način najmanjeg otpora. Ipak, neki tvrde da disanje na nos ima svoje prednosti, uključujući zasićenje CO2 u krvi, što dovodi do opuštajućeg efekta. Disanje na nos pomaže u stvaranju toplog zraka prije ulaska u pluća što može minimizirati unos alergena.

Raspitali smo se kako disati ovisno o tome trenirate li…

Trčanje
Pravilno disanje – Pri jednom udisaju napravite dva udara stopala; to znači dva koraka (jedno desno, jedno lijevo) pri udisaju i dva koraka pri izdisaju. To se još označava kao 2:2 ritam.

Sportove visokog intenziteta (nogomet, košarka…)
Pravilno disanje – Kada dolazi do većeg tereta ili jakog susreta, najbolje je da duboko udahnemo i stegnemo jezgru. Ne samo da će nam to pomoći da nas ne mogu lako prijeći)nego će nam također to sačuvati kralježnicu.
Disanje treba doći iz dijafragme (najučinkovitiji mišić disanja), a ne iz prsa.

Trening snage
Pravilno disanje – Izdišite polako i kontinuirano dok gurate šipku, onda udahnite na vrhuncu ili pri povratku. Zapamtite da težina ne ispari kad počnete gurati šipku, zato trebate biti sigurni i da vam jezgra štiti kralježnicu.

Jogu
Pravilno disanje – Uskladite dužinu uzdisaja i dužinu izdisaja. To će vam smiriti živčani sustav, sniziti krvni tlak i smanjiti stres. Jednostavno udahnite i izdahnite kroz nos, zadržavajući neznatno stezanja pri kraju grla.

Trenutno nema komentara

Comments are closed