Kad biste samo znali koliko je zdrav – često biste jeli avokado!

U našim kuhinjama još nedovoljno iskorištena namirnica, ali u restoranima sve češći izbor za sve one koji žele gricnuti nešto na brzinu. Kako smo napomenuli u naslovu – kad biste samo znali koliko je zdrav, često biste jeli avokado! U čemu je tajna? Avokado je kremasto voće (iz porodice bobičastog voća koje raste na drveću) čiji se zeleni dio jede kad postane mekano i kad se lagano odvaja od unutarnje koštice. Najčešće ga nazivaju avokadom, ali ponegdje ima i druge nazive. Na Floridi ga primjerice nazivaju ‘aligatorskom kruškom’ ali i “voćem od maslaca” zbog njegove kremaste, glatke teksture koja čini savršen namaz. Prepun je magnezija, kalija i vitamina C, ali i fitofitonutrijenata, uključujući tokoferole, karotenoide, fenole i fitosterole. Ovi antioksidansi povezani su sa zdravljem srca, očiju i kože.

zdravlje-avokado-zdrava-hrana-zdrava-namirnica-modnialmanah

Zašto biste trebali razmisliti o avokadu svakog dana?

  • Avokado nije bez razloga dobio oznaku “superhrana”. Zapravo, ovo voće ima ogromno obilje hranjivih tvari, pomažući vašem tijelu da dobije vitamine i minerale koji su mu potrebni za dobro funkcioniranje. Zapravo, primjerice, avokado sadrži čak i više kalija nego banane! Ovaj mineral, koji vaše tijelo ne proizvodi prirodno, važan je za stvari kao što su krvni tlak, ravnoteža vode, mišićne kontrakcije, probava i više – stoga je važno unositi dovoljno kalija iz drugih izvora hrane!
  • avokado djeluje na smanjivanje lošeg kolesterola kada se doda svakodnevnoj prehrani, a može čak i povećati dobar kolesterol!
  • Avokado također sadrži jednostruko zasićenu masnoću – zdrav način unosa masnoće potrebne u vašoj prehrani.
  • Osim toga, avokado sadrži puno vlakana koja pomažu probavu.
  • Iznenađujuće dobrobiti za trudnice – tijekom trudnoće trebat ćete unositi mnogo hranjivih tvari, uključujući vitamin C, folat i magnezij – a svi se oni nalaze u avokadu. Folat je posebno ključan za vašu bebu u razvoju – a avokado može biti jednostavan način da se zadovolje sve veće prehrambene potrebe.
Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS