Jesen na tanjuru uz namirnice koje dižu imunitet!

Jesen je tu, u svoj svojoj ljepoti i raskoši, u obilju plodova koji neka se nađu na vašim tanjurima. Znate li da je jesen godišnje doba prepuno plodova koji dižu imunitet? Upoznajte ih danas te odaberite kad krećete u nabavu u trgovinu ili na tržnicu!

Evo koji su podizači imuniteta:

  • Batat se smatra najzdravijom vrstom krumpira (bogat je vitamina A, C, B6, B5, kalijem i manganom) kojeg možete dodati u sva jela. Bogat je antikancerogenim, antidijabetičkim svojstvima te prilikom konzumacije djeluje protuupalno. Batat može biti narančasti i u ovom dijelu godine ljubičasti koji u svojoj nutrini otkriva bogatstvo antioksidansa, posebno antioksidansa poznatog kao antocijanin. To je isti pigment koji borovnicama, crvenom grožđu i crvenom kupusu daje njihovu boju i njihovu zapanjujuću antioksidacijsku moć.
  • Cikla se može pohvaliti čitavim nizom nutritivnih prednosti a uz korijen (plod) odlično je pojesti i njezino zeleno lišće! Cikla obiluje vitaminom C, folatom, vitaminom B6, magnezijem, kalijem, fosforom, manganom i željezom. Dokazano je da pomažu kod umora mišića, infekcija, oštećenja jetre, bolesti srca, pa čak i izloženosti zračenju.
  • Prokulica je zapravo mali kupus s velikom snagom u borbi protiv bolesti. Bogata je fitokemikalijama, vitaminima, mineralima (uključujući puno vitamina C i K) i vlaknima. Također pomažu u borbi protiv raka, snižavaju kolesterol, potiču gubitak težine i održavaju vaše kosti jakima i zdravima.
  • Bundeve su bogate vlaknima, beta-karotenom i drugim antioksidansima, proteinima, magnezijem i kalijem. Pomažu u jačanju vašeg imuniteta kako biste bili zdravi, čiste jetru, održavaju oči i kožu zdravima, smanjuju upale, sprečavaju rak.
  • Želite li držati pod kontrolom svoju kilažu – jedite kruške ili šljive. Ovo voće može pomoći u promicanju cjelovite prehrane i dodati raznolikost u obroke i međuobroke. Šljive i kruške imaju malo kalorija, malo masti i dobar su izvor vitamina C.
Trenutno nema komentara

Comments are closed