Izađite iz ureda, vježbajte, produljite svoj život!

Kad je našu redakciju stigao podatak da poslovnjaci, ljudi koji veći dio života provode u uredima,na sastancima ili putovanjima, prerano umiru zbog neaktivnosti moramo priznati da smo se malo zamislili. Pa mi smo isto ti poslovnjaci koji sjede za kompovima, jedva završavaju svoje dnevne obaveze, obećavajući si da ćemo od sutra drugačije. I hoćemo! A vi?

Ovogodišnji hvalevrijedni nacionalni projekt Aktivna Hrvatska, koji se nastavlja u Murskom Središću 11. ožujka, posebno će biti usmjeren prema zaposlenim ljudima. Uključite se!

«Svakih 2 sata na poslu možete iskoristiti 5 minuta za vježbe istezanja i aktivacije lokomotornog sustava te time koristiti dobrobiti od tjelovježbe. Vrhunski menadžeri u pojedinim zemljama su čak počeli važne sastanke voditi šetajući, zato što je dokazano da je mozak tada produktivniji i kreativniji dok je u nekim zapadnim zemljama na primjer, vježbanje na poslu obavezno. Ukoliko govorimo o ekonomskim učincima tjelovježbe postoji niz znanstvenih istraživanja, a neka su da za samo jedan uloženi dolar u tjelesnu aktivnost zaposlenika vraćaju se tri u rezultatima poslovanja, te da 115 produktivnih sati radnik prosječno gubi svake godine zbog zdravstvenih razloga. Stoga svakodnevno skupite svojih 30 minuta tjelesne aktivnosti u danu i budite zdraviji, radno produktivniji i možda i najvažnije, živite dulje!» – izravan je prof. kineziologije Marin Dadić iz Biotreninga.

Gledamo li evolucijski, desecima tisuća generacija različiti oblici tjelesne aktivnosti razvili su naš lokomotorni sustav da radi poput najsavršenijeg motora čije je gorivo bilo upravo kretanje. Nažalost, goriva za naš savršeni stroj danas je sve manje i svakodnevno trpimo posljedice, a najčešće se manifestiraju narušenim zdravljem, problemima s lokomotornim sustavom te viškom kilograma.

“Redovita tjelesna aktivnost (TA) ima značajan utjecaj na zdravlje, posebice na poboljšanje funkcionalne sposobnosti i prevenciju u najmanje 26 različitih nezaraznih kroničnih bolesti. Svojim učinkom na zdravlje, indirektno ima ulogu i u očuvanju radne sposobnosti. Slijedom navedenog, neupitna je važnost provođenja TA. Različita istraživanja ukazuju na potrebu provođenja TA umjerenog intenziteta u trajanju od 2,5 sata tjedno u ostvarivanju zdravstvene dobrobiti, a smatra se da hodanje pola sata dnevno, pet dana u tjednu, može produžiti životni vijek za 1,5 do 3 godine, ovisno o intenzitetu!” – navodi dr Ivana Kerner, spec. medicine rada i sporta, predstavnica Hrvatske liječničke komore u projektu Aktivna Hrvatska.

S obzirom na užurbani i sjedilački način života, ispunjen poslovnim obavezama te putovanjima, danas je teško naći vremena za vježbanje. Poslovna putovanja su jedan od mogućih izgovora za neprovođenje svakodnevnog vježbanja. Naime, na putovanjima, čovjek se nalazi u okruženju koji mu nije poznat te je na takvim poslovnim lokacijama često upitna i dostupnost teretana, trenera i ostalih uvjeta na koje je čovjek naučen. Provođenje redovitog svakodnevnog vježbanja je vrlo važno, pa čak i pri otežanim okolnostima. Potrebno je unaprijed dobro isplanirati svoje obveze na putovanjima kako bi se našlo vremena posvetiti se vježbanju i svom zdravlju.

aktivna-hrvatska-zdrav-život-modnialmanah

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS