Gastro delicije na plati! Znate li koji se to okusi međusobno savršeno upotpunjuju?

Da je složiti kreativnu platu prepunu narezaka, sira, ali i pekmeza, grickalica, umaka najbolji način za druženje s prijateljima uz fino vino i čašicu razgovora vjerujemo da ste već otkrile. Posebno ljeti kad je potrebna samo dobra priprema plate i nakon toga opušteno uživanje bez iznošenja dodatne hrane i ‘bedinanja’ gostiju.

Kako bi plate bile što kreativnije, evo nekih smjernica o tome kako se okusi međusobno povezuju i savršeno upotpunjuju.

Švicarski sir + pršut
Imajte na umu da pršut najbolje paše uz oštrije sireve. Dakle, odaberite nešto poput ekstra oštro odležanog švicarca, bit će idealan pratilac delikatno slatkog i slanog pršuta.

Gouda sir + salama
Kada je riječ o platama salama je omiljena među obožavateljima i lako je vidjeti zašto. Njegov složeni okus izmiče svakoj pojedinačnoj definiciji. Salama ima kombinaciju ljutog, slatkog, ljutog, začinskog i slanog, a jedna kriška salame natjerat će vaš jezik da zapjeva za još! Ali s tako složenim profilom okusa, koji biste sir uopće mogli upariti s njim? Najbolja je neutralna gauda.

Gauda i bijelo grožđe
Gouda je polutvrdi sir koji dolazi u mnogim varijantama od odležalog i dimljenog do sira prožetog začinima i bilja. Ovaj nizozemski sir daje slatkoću i orašasti okus koji se uz salame odlično sljubljuje i s grožđem.

Havarti + Soppressata
Havarti je polumeki kravlji sir koji ne sadrži gotovo ništa osim pasteriziranog mlijeka i ima maslačastu aromu s kremastim i glatkim osjećajem u ustima. Soppressata je talijanska sušena svinjska salama začinjena solju, suhim čilijem, crnim paprom u zrnu i crnim vinom. Njegov profil okusa može se razlikovati ovisno o mjestu proizvodnje. Neki su slatki, dok su drugi slani ili čak ljuti. Ako je soppressata začinjena origanom, češnjakom i bosiljkom, mogla bi imati sličan okus feferona.

Parmezan + pršut
Snažan okus parmezana može podići slano jelo od deset do jedanaest. Njegova bogata, pikantna, orašasta, oštra i voćna svojstva čine ovaj sir sjajnim. Svojim snažnim umami profilom, parmezan se dobro slaže s delikatno slatkim i slanim tonovima pršuta. Kako biste doživjeli puni okus pršuta, predlažemo da ga poslužite u posebno tankim ploškama kako bi vam se polako topio na jeziku. Za bolji okus dodajte komadiće suhe smokve ili marelice kako biste unijeli kiselost i slatkoću.

Trenutno nema komentara

Comments are closed