6 začina bez kojih su nezamislive slastice

Prefini medenjaci, bakini suhi kolačići, torte s finim kremama slastice su čiju aromu dugujemo upravo začinima. Javnim ili tajnim dodatcima koji predstavljaju dobro čuvanu tajnu svake domaćice. Recept je poznat, ali igra začinima ne… Koji su najčešći začini za slatka jela? Vanilija kao jedan od najzastupljenijih sastojaka u kolačima, cimet i njegov specifični, prepoznatljiv miris koji se nalazi u većini kolača. A ostalo…

Upoznajte najpopularnije začine za slatka jela:
• Vanilija kao ekstrakt je među najtraženijim, ali i najskupljim začinima u slatkim jelima, desertima, sladoledu. Može biti samostalna i u kombinaciji sa sitno mljevenim šećerom.
• Cimet može biti u obliku praha ili korice/štapića. Ovaj je začin ‘must have’ u kolačima tisućama i tisućama godina (posebno u kombinaciji s jabukama). Probajte ga pomiješati s đumbirom jaaaako dobar spoj. Djeluje stimulirajuće, smiruje probavne tegobe, djelotvoran je protiv prehlade.
• Šafran je intenzivne arome, a u kulinarstvu se koristi za pripremu pudinga, sladoleda, kolača, peciva, za razne voćne deserte. Kakvog je okusa? Zanimljivo pikantan, intenzivne žute boje.
• Klinčić ima intenzivan miris koji se najčešće vezuje uz hladniji dio godine. Ovaj se začin dodaje u kuhana vina, punć… Klinčić sadrži mnogo aromatičnog ulja pa se upotrebljava za kuhanje kompota, kuhanog vina, punča i slatkih jela. Ima i ljekovita svojstva, ublažava dišne i probavne tegobe, pomaže kod zubobolje, štiti od upala.
• Anis je začin čiji plod koristimo u kulinarstvu. Kad je riječ o slatkim jelima idealan je za pripremu slatkih jela kao što su torte, keksi ili sladoled. Dodajte ga i u pekmeze ili kompote koje će obogatiti osvježavajućim okusom.
• Kim je jak i aromatičan začin koji se najčešće koristi u pripremi slanih jela. No, isto tako se može koristiti i za slatka jela kao što su pite od jabuka, kolačima s kremom, u pripremi likera i rakije. I kim ima ljekovita svojstva poznata od davnina, ublažava bol, smiruje kašalj, sadrži vitamin C.

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti prikazana

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS