Što morate znati o korištenju čaša? Koja se koristi za viski, a koja za crno vino?

Vodu i sok piti ćete iz šire čaše bez stalka, a vino obavezno iz čaše na stalku. No, je li to sve vezano za odabir idealne čaše? Naravno da ne… Baš kao što postoje nepisana pravila o tome kako se postavlja stol i kako se po bontonu koristi pribor za jelo tako isto postoje i pravila o odabiru čaša ovisno o pićima koje pijete.

Ovo je kratak vodič koji pruža odgovor na sva pitanja vezana za posluživanje pića.

ČAŠE BEZ STALKA
• Klasična čaša za vodu najčešće je dizajnirana tako da nije ugoda za držanje u rukama. Na taj način će voda u njoj uvijek ostati hladna.
• Brendi čaša je dizajnirana tako da na njoj dominira loptasti dio, u koji se sipa piće s ciljem da čaša zadrži bogatu aromu brendija. Držite li je u rukama prilikom konzumiranja vaše ruke zagrijavaju čašu i piće pružajući brendiju da zbog topline dodatno otpusti aromu.
• Tambler čaša je niska, široka čaša (obično) raznih ivica. Ona se naziva i čaša za viski. Zadebljanog je dna kako bi kratko piće uvijek bilo hladno.
• Visoka čaša bez stalka u engleskom jeziku poznata kao highball, može se smatrati i visokom tambler čašom. Kako joj je zapremnina veća od 250 ml idealna je za serviranje koktela.
• Čašica za rakiju je mala čaša, zapremine od 30-50ml, namijenjena služenju žestokih alkoholnih pića. Služi se i za tzv. šutere, koktele koji se ispijaju ‘na eks’. Ovaj tip čašice ima deblje i jače “zidove” i dno koji sprečavaju njezino pucanje nakon što se piće popije, a čašica udari o površinu stola ili šanka.

čaša-modni-almanah

ČAŠE NA STALKU
• Čaša za pivo u svojem izvornom obliku ima mali, ali širi stalak i zaobljeni gornji dio kako bi se spriječio gubitak željene pjene. Ova čaša je kroz povijest dobila mnogobrojne inačice, pa danas imamo krigle, ali i otmjena rješenja na stalku koja ponekad djeluju i kao čaše za vino.
• Trokutaste čaša, poznata još i kao čaša za Martini, je elegantna čaša širokog gornjeg dijela, na dugoj nožici. U njoj se poslužuje hladno, aperitiv piće. Oblik čaše omogućuje držanje čaše u rukama bez da staklo/piće ugrijete. Obično joj je zapremnina oko 100 ml.
• Čaše za vino postoje dva osnovna tipa: čaša za crno i bijelo vino. Postoje različiti dizajni ove čaše, a osnovna je razlika što čaša za bijelo vino ima zapreminu do 250 ml, dok čaša za crno vino može imati zapreminu i do 500ml.
• Visoka čaša za šampanjac je uska, elegantna čaša na tankoj nožici kojoj je osnovni cilj sprečavanje isparavanja pjenušavog pića. čaša-modni-almanah

 

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti prikazana

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS