Znate li što je metatarzalgija – tegoba koja muči svakog trećeg čovjeka?

Metatarzalgija, koja se najjednostavnije može opisati kao bol u podnožju stopala, te se kao uobičajena tegoba pojavljuje kod svakog trećeg čovjeka. Najčešće se povezuje s različitim načinima života i drugim stanjima stopala, pa se smatra simptomom, a ne bolešću. S ovim se problemom najčešće suočavaju trkači, sportaši i ljudi koji imaju druge vrste problema sa stopalima.

Evo što morate znati o ovoj tegobi!
Metatarzalgija je bazično uzrokovana prekomjernom upotrebom stopala, lošom mehanikom stopala ili prevelikim opterećenjem metatarzalnih kostiju u podnožju stopala. Evo što uzrokuje bol i simptome metatarzalgije; uključujući faktore rizika:
Visoki lukovi platfusa, duži nožni prst od palca. čukljevi, Mortonov neurom, zategnuta Ahilova tetiva, reumatoidni artritis ili giht, zategnuti ili slabi mišići u prstima ili sredini stopala ali i životne navike poput bavljenje sportovima s velikim udarcima koji uključuju trčanje i skakanje, prekomjerna težina ili pretilost, neprikladne ili tijesne cipele (nošenje visokih potpetica stvara dodatni pritisak na vrh stopala)

metatarzalgija-zdravlje-stopalo-modnialmanah

Može li se metatarzalgija izliječiti? Odgovor je da i to kućnim tretmanima, upotrebom ortotika za stopala, kao što su ulošci i podupirači za svodove, odmorom, modifikacijama vježbanja, odgovarajućom obućom…

Kako smanjiti bol?
Čim primijetite simptome boli u stopalu ili upale, svakako se odmorite i ledom ohladite zahvaćeno područje. Za zdrava stopala i dugoročno olakšanje metatarzalgije, uložite u potporne i jastučiće cipele, koristite umetke za cipele i metatarzalne jastučiće te redovito rastežite i vježbajte svoja stopala.

Trenutno nema komentara

Comments are closed