Znate li po kojem principu odabrati idealnu boju zida?

Pripremate li veliko preuređivanje stana, vjerujemo kako razmišljate o promjeni boja vaših zidova! Budite oprezni, odaberite boju koja će biti u skladu s prostorom i u skladu s položajem vašeg doma, količini prirodnog svijetla… Na taj ćete način prostor učiniti ugodnim i opuštajućim, pravom oazom u kojoj će se svi osjećati lijepo i ugodno.

Po kojem principu odabrati boje?
Prije nego li kupite boju za zid dobro razmislite koji prostor uređujete. Jer nije isto bojite li zidove spavaonice (u kojoj se opuštate i spavate), kuhinju ili dnevnu sobu. Ovo je princip odabira boja. Zapadni dio stana (gdje nedostaje sunca i svijetla) neka bude u toplijim i jarkim bojama, za razliku od južnog dijela doma kojem će hladne i pastelne boje ublažiti veliku količinu svijetla. Isto tako za dnevnu sobu ili blagovaonicu su prikladnije tople boje i kontrastna rješenja (primjerice jedan zid u kontrastnoj boji u odnosu na ostatak zidova) koja potiču na druženje, uživanje u hrani. Plava, zelena i smeđa boja zidova idealne su za radne sobe. Posebnu pažnju posvetite bojanju zidova dječje sobe. Kako bi se u svom dijelu doma klinci osjećali ugodno, bili zaigrani i aktivni zidovi sobe neka budu neutralni (s detaljima na njima) ili u jarkim bojama.

Na što još morate paziti?
• Kakvo je svijetlo u prostoru? Ukoliko u sobu ulazi dovoljno dnevnog svijetla boja zidova je identična onoj odabranoj u trgovini. Nedostaje li prirodne svijetlosti u prostoriji, boja zida će se mijenjati ovisno o tome kakvu rasvjetu koristite. Neka budu lampe bijele, a žarulje one koje imitiraju dnevnu rasvjetu.
• Svaka boja ima najmanje 10 nijansi. Upravo zato dobro razmislite koju ćete boju dati ‘smućakti’ prilikom kupovine. Tražite li primjerice narančastu pogledajte sve nijanse i u crvenom i u žutom i u smeđem spektru boja. Nekad pod tom u potpunosti može promijeniti željenu nijansu.
• Kakvu su zidovi koje bojite? Ukoliko stavljate boju na boju znajte da možete dobiti potpuno drugu nijansu od željene. Zato je uvijek preporuka ostrugati postojeću boju i na bijeli zid nanijeti novu boju.

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti prikazana