Koliko je vremena potrebno za ostavljanje dobrog dojma? Samo 60 sekundi!

Vjerovali ili ne, potrebna je samo jedna minuta da ostavimo dojam na naše sugovornike. Isto tako, želimo li se svidjeti nepoznatim ljudima imamo samo jednu minutu za vlastito predstavljanje.

Kako najbolje iskoristiti 60 sekundi?
Prvih 10 sekundi… uočavamo kako je tko odjeven! Odabir odjeće je vaša osobna modna karta. Upravo zato pazite da ste uvijek odjeveni u skladu s prigodom i vlastitom građom tijela. Evo i primjera – idete li na razgovor za posao odjenite prikladne hlače ili suknju u kombinaciji s košuljom i lijepom mekanom vestom. Dodajte modne detalje poput lijepe ogrlice, marame, cipela, torbe kako biste naglasili svoj stil.

Idućih 20 sekundi… Analiziramo tko je koliko zainteresiran! Nakon vizualne analize krećemo u analizu govora tijela. Bez obzira koliko smo sigurni u ono što želimo, tijelo nas otkriva. Znojni dlanovi,
gledanje okolo i u pod, prekrižene ruke i noge šalju signal nesigurnosti, straha i nelagode. Budite otvoreni – rukujte se čvrsto, gledajte uvijek u oči i izbjegavajte prekrižiti ruke slušajući sugovornika.

Nakon 25 sekunde smo već opušteni i želimo potvrdu onoga što govorimo/slušamo! Zato ne zaboravite osmijeh i ako govorite i ako slušate. Osmijeh će ublažiti teške teme, opustiti sugovornik, ukloniti tremu…

Nakon 30 sekundi su oči poslale mozgu sve važne informacije (tko kako izgleda, tko se kako predstavlja, tko ima kakav stan), sada je važan sadržaj razgovora. Upravo zato se koncentrirajte na sugovornika pokušavajući pamtiti ono što čujete. Nekad, posebno u poslovnom okruženju, u 60 sekundi možete otkriti najviše detalja iz intimnog života vašeg budućeg šefa (dijete ne voli razdvajanje u vrtiću, tko je kakav vozač, tko ne voli kasniti, što ne volimo kod sugovornika…). Znate li ‘slabosti’ vašeg sugovornika uvijek ste u prednosti!

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti prikazana