Znate li koja je osnovna razlika između zelenog i crnog čaja?

Pijete li čaj prije nego li kavu? Koju vrstu čaja volite? Kako se nas ovih dana puno pitali o razlici između zelenog i crnog čaja današnju temu dana posvećujemo ‘čajoljupcima’!

Za početak – oba čaja imaju nešto zajedničko! Potiču od biljke Cmellia sinesis (beru se pupoljci i lišće sa gornjih slojeva biljke). Razlikuje ih proces proizvodnje čaja- način prerade i kemijski procesi koje slijede tijekom pripreme.

Naučite razliku…
• Zeleni čaj nastaje tako da se listovi spomenute biljke uberu, osuše i obrade uz pomoć pare (japanski stil) ili se dobro ispeku (kineski stil). Ovaj proces usporava oksidaciju, pa lišće zadržava boju i specifičan ukus.
• Crni čaj nastaje kad se nakon branja lišće osuši, zatim izmrvi, valja sve s ciljem ubrzavanja oksidacije kako bi se taj proces dogodio prije sušenja.

Zbog toga je lišće tamne boje i ima jaču aromu.

Znate li?
• Koji čaj ima više kofeina? Istraživanja su pokazala da o tome ovisi vrsta biljke i način proizvodnje čaja. Generalno, crni je čaj jači pa je uz to i veća količina kofeina u njemu.
• Oba čaja i crni i zeleni čaj sadrže antioksidanse pa se smatraju ljekovitim napitkom koji usporava razvoj tumorskih stanica u organizmu.
• Kako se piju ovi čajevi? Zeleni se uvijek sladi medom, a crni ublažava hladnim mlijekom.

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS