Znate li kako otvoriti pjenušac?

Naši običaji nalažu da se u svim posebnim i svečanim trenucima nazdravlja pjenušcem. Tako će biti i ovog Silvestrova kad ćemo u ponoć nazdraviti godini koja dolazi. Što će se tada naći u vašoj čaši? Volite li kvalitetan pjenušac čiji okus nećete zaboraviti iduće godine, a upravo njegovu aromu sljubljivati s finom hranom i slasticama na proslavama, neka se u čaši nađe pjenušac Bottega.

Točnije Bottega Il Vino dell’Amore Petalo Moscato pitko bijelo pjenušavo vino kojeg karakterizira slatkoća, elegancija bukea i niski sadržaj alkohola. Kad ga popijete u ustima ostaje miris ruže, a ugodan je za piti i prije i nakon jela. Kao i svaki drugi pjenušac i ovaj mora biti dobro rashlađen te mirovati prije otvaranja. Razlog je vrlo jednostavan – u boci je tlak 3-5 bara i ako je boca “uzdrmana” vjerojatno će čep “pucati” i prilikom otvaranja izaći će dosta pića.

Znate li kako otvoriti bocu pjenušca? Treba li to napraviti tako da se čuje, da čep odleti, a pola zapremine vina iscuri ili… ? To ili nam je objasnila Irena Lučić, voditeljica projekta DiWine, koja je na jednostavan način objasnila da otvaranje pjenušca započinje uklanjanjem zaštitne folije s plutenog čepa. Kad ga pogledate vidjet ćete na njemu krunicu (od žice) koja omogućuje bolji ‘grip’ i olakšava otvaranje pjenušca. Bocu nakosite pod 45 stupnjeva i držite je jednom rukom, dok drugom rukom držite čep. Palcem je potrebno kontrolirati pritisak. Sad je vrijeme za okretanje boce prilikom čega će čep malo po malo početi izlaziti. Pokušajte da to bude nečujno kako pjenušac ne bi iscurio iz boce.

Kad je pjenušac otvoren toči se u flauta čaše ili u čaše za bijelo vino, a otvorenu bocu pjenušca potrebno je držati u kibli s ledom na temperaturi od 4-7 stupnjeva.

Više o pjenušcima Botega pročitajte OVDJE

Trenutno nema komentara

Comments are closed