Znate li da se u nekim zemljama ukrašava drvce i za Uskrs?

Ostereierbaum ili uskršnje jaje – način je ukrašavanja stabala u Njemačkoj. Tradicija je nastala u gradiću Saalfeldu u Njemačkoj u kojoj je Volker Kraft redovito ukrašavao stablo jabuke. Svake godine, kako je stablo raslo dodavao je jaja a 2015., na granama je visilo čak 10.000 jaja koje je Kraft ručno izradio sa svojom obitelji. Simbolično, ukrašavanjem golih grana ovaj domišljati muškarac želio je pozdraviti novo godišnje doba ali i na poseban način dočekati Uskrs. Ovaj običaj se s vremenom u proširio po cijeloj Njemačkoj ali i u susjednoj Poljskoj, Austriji i Mađarskoj, a način ukrašavanja je vrlo jednostavan. Dodaje se što više šarenih jaja koja se vješaju vezicama za grane a ovisno o tome o kojoj je vrsti drveća riječ i ima li na grana cvijeća i pupoljaka između jaja se stavljaju ukrasne trake i mašne.

Znate li da je ukrašeno drvce ušlo i u Guinnessa? Nije bilo Kraftovo drvce već drvo oraha s 82 404 obojena jaja. Bilo je to 2017 Brazilskom gradu Pomerodeu, Santa Catarina u kojem žive ljudi njemačkih korijena.

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS