Zagrebački osnovnoškolci prošli edukaciju o opasnostima zloupotrebe alkohola

Rober Knjaz nas je oduševio edukativnim filmom – ‘Razmisli-Treba znati stati’ u kojem je pokazao kako je maloljetnička zloupotreba alkohola u današnje vrijeme postala sve veći društveni problem. Mladi odrastaju u okolini u kojoj je dostupnost alkoholnih pića vrlo velika, a njihova potrošnja prihvatljiva i uobičajena! Na edukativnoj tribini održanoj u Kinu Europa mnogi su se zagrebački osnovnoškolci, ali i njihovi nastavnici upoznali sa zabrinjavajućim podacima i činjenicama koje su u filmu iznijeli stručnjaci na tom području, a jedan je od njih i podatak da je zagrebačka Hitna pomoć u 2013. godini zbog slučajeva maloljetničke zloupotrebe alkohola intervenirala više od 300 puta.

razmisli_treba_znati_stati_modnialmanah_kino_europaO sve većem problemu maloljetničke zloupotrebe alkohola svjedoče i posljednji rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima (ESPAD iz 2015. g.), provedenog u 37 europskih zemalja (među kojima je i Hrvatska) među 96.046 učenika. Rezultati istraživanja pokazuju kako je gotovo polovica ispitanih učenika (47 posto) probala alkohol u dobi od 13 godina i mlađe, 1 od 12 učenika u istoj dobi doživio je opijeno stanje, dok je 50 posto ispitanika barem jednom u životu probalo alkohol.

Ti zabrinjavajući podaci poticaj su da se ovaj edukativni film, snimljen u sklopu društveno odgovorne kampanje Zagrebačke pivovare „Razmisli – Treba znati stati“ u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, već treću godinu zaredom prikazuje učenicima osnovnih škola diljem Hrvatske kako bi se upozorilo na opasnosti maloljetničke konzumacije alkohola te educiralo mlade o tom društveno neprihvatljivom ponašanju. U ove tri godine film je pogledalo više od 1400 učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola u sedam gradova (Zagreb, Bjelovar, Đurđevac, Sisak, Šibenik, Zadar i Split) i 15 škola koje su se na taj način uključile u aktivnosti kampanje.

Na projekciji filma u Kinu Europa sudjelovali su i klinička psihologinja Josipa Gelo, popularni voditelj Mario Petreković u ulozi ambasadora projekta te Ana Stunić, koji su se obratili učenicima kako bi dodatno istaknuli važnost sprečavanja rane i učestale konzumacije alkohola među maloljetnicima.

U povodu ovogodišnje projekcije filma u Kinu Europa, voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare Tina Puhalo Grladinović je rekla: „Zagrebačka pivovara podržavanjem ovog filma nastavlja s aktivnostima u sklopu kampanje Razmisli jer je svjesna da kao lider na domaćem pivarskom tržištu ima odgovornost i obvezu istaknuti važnosti edukacije maloljetnika i opće javnosti o tom problemu. Ovim edukacijskim filmom želimo zajedno s vrhunskom ekipom stručnjaka i javnih osoba pridonijeti sprečavanju maloljetničke konzumacije alkohola i upozoriti javnost na to društveno neprihvatljivo ponašanje.“

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS