Vrijeme je prehlada evo kako je zaliječiti i (još bolje) spriječiti!

Umor, hunjavica, kašalj, grloblja ometaju vaš svakodnevni ritam? Napravite kratku stanku i posvetite se tijelu – ono treba malo mira i opuštanja kako bi se na prirodan način suprotstavilo prehladi. A vi, koji ste fit i zdravi, već danas promijenite svoje navike i pripremite se za hladniji dio godine. Naravno bez prehlade!

Na što trebate posebno paziti?

Prehrana – Cijelu godinu bi se trebali brinuti o prehrani i zdravom načinu života, jer se zdravo tijelo lakše bori s bakterijama. Vitamini i minerali iz voća i povrća štite nas od nastanka bolesti. Tu su hranjive tvari koje osnažuju imunitet kao i antioksidanti koji neutraliziraju slobodne radikale.

Kada počne sezona prehlada trebali bi posebno paziti da u organizam unosite vitamine C i E te beta karoten i cink. Vitamin C pronaći ćete u narančama i limunu, cvjetači, brokuli, šparogama, grejpu i kelju. Vitamin E, na prirodan način, dobit ćete ako budete koristili maslinovo ulje, pšenične klice, orašaste plodove, špinat i žumanjak. Iako je beta karoten povezan s mrkvom ima ga i u većini hrane narančaste i crvene boje poput naranče, bundeve ili slatkog krumpira. Cink možete crpiti iz raznovrsne hrane poput već spomenutih orašastih plodova, mahunarki, integralnih žitarica, mesa peradi te morskih delicija poput kamenica, rakova, morskih plodova i ribe. Nemojte zaboraviti na luk i češnjak koji su poznati saveznici u borbi protiv prehlada i jačanju imuniteta.

Vježbanje i rekreacija – U zdravom tijelu, zdrav duh. Ova stara uzrečica ima dobru osnovu. Rekreacijom bi ste se trebali baviti svaki dan. Šećite se, vozite bicikl ili vježbajte. Boravak na zraku pomoći će vam pri rješavanju nakupljenog stresa i održavanju linije. Još jedna pozitivna stvar boravka na otvorenom su sunčeve zrake zahvaljujući kojima dobivate vitamin D. Istraživanja pokazuju da i on štiti protiv prehlade pa od rekreacije imate više koristi nego što mislite.

prehlada-zdravlje-zdrav-život-modnialmanah

Stres – Negativne emocije, stres i brige djeluju loše na imunitet i sigurno ćete se lakše razboljeti ako se tako osjećate. Uz pozitivan pogled na svijet i balansiranje obaveza i pritisaka u svakodnevnom životu, viroze će vas ipak teže zahvatiti. Probajte što manje uzimati srcu svakodnevne probleme poput onih na poslu ili manjih trzavica u obitelji. Ako možete, svakako odvojite vrijeme za sebe i pazite da dovoljno spavate.

Topli napici i juhe – Čajevi poput zelenog ili crnog sadrže antioksidanse, bioflavonoide i tanine, a oni imaju jako dobro djelovanje na naš organizam. Čaj od kamilice je također dobra prevencija protiv prehlade. Pileća juha, koju kao lijek protiv prehlade vole Amerikanci, ima protuupalno djelovanje i ubrzava prolazak sluzi kroz nos. Ona nam može olakšati kod začepljenog nosa, a i virusi su kraće vrijeme u sluznici.

prehlada-zdravlje-zdrav-život-modnialmanah

Osnovna pravila prevencije protiv prehlade
Ako ste koristili javni prijevoz ili bili u shopping centru, uvijek dobro perite ruke. Puno veću šansu zaraziti se imate, kad dirate ručke na vratima. Ruke se pravilno peru dvadesetak sekundi. Dobro ih nasapunajte, a zatim temeljito isperite toplom vodom. Ako ste vani, možete koristiti i vlažne maramice ili tekuće dezinficijense. Kad koristite javni WC, pazite da uvijek uzmete čisti papirnati rupčić. Ako vam se netko blizak ili kolege na poslu razbole, probajte što manje kontaktirati s njima u prvim danima bolesti jer se tada zaraza najviše širi.

Trenutno nema komentara

Comments are closed