Volite li rajčice – dehidrirajte ih i od njih napravite posebnu zimnicu!

Upravo je vrhunac sezone rajčica, pa imate li priliku jesti ono što ste sami posadili ili imate vrt mame ili bake, sad je vrijeme da dio rajčica odvojite i od njih napravite zimnicu! Neki su recepti tradicionalni, poput dobrog ajvara, soka od kuhane rajčice koji se zapravo prenose s koljena na koljeno, a neke možete i sami osmisliti ostavljajući ih u nasljedstvo mlađim generacijama. Kad je o rajčicama riječ, sve je više kuhara koji ovu namirnicu dehidriraju i koriste u pravim gurmanskim remek djelima cijele godine.

gastro-dehidrirane-rajčice-rajčica-modnialmanah

Evo kako dehidrirati rajčice!
Odaberite zrele rajčice s napetom kožom na čijem ćete dnu napraviti x rez. Rajčice blanširajte u kipućoj vodi oko 30 sekundi. Izvadite rajčice iz lonca pomoću šupljikave žlice. Odmah premjestite rajčice u lonac s ledeno hladnom vodom. Nakon toga možete lako skinuti kožu. Rajčicama izvadite jezgru i krajeve. Ako koristite cherry rajčice, prerežite ih na pola. Ako koristite rimske rajčice, narežite ih na četvrtine ili polovice. Ako koristite obične rajčice za rezanje, narežite ih na ¼” kriške. Prstom ili žlicom izdubite sjemenke i ostavite samo pulpu. Upotrijebite papirnati ručnik za brisanje suvišnog soka.

Nakon što su sve pripreme obavljene, spremni ste za početak procesa dehidracije.

Stavite rajčice s prerezanom stranom prema gore na plastične, drvene ili neljepljive rešetke za sušenje. U ovoj fazi Imate mogućnost posuti rajčice češnjakom u prahu, solju i svježim začinskim biljem po vašem izboru. Stavite mreže s rajčicama na sunce na otvorenom. Položite ih na uzdignute daske kako biste osigurali slobodnu cirkulaciju zraka iznad i ispod polica. Kako biste rajčice zaštitilo od insekata, objesite gazu ili mrežu preko rajčica pazeći da se ništa što ste stavili ne lijepi na rajčice. Okrenite rajčice jednom ili dva puta dnevno. Ako je riječ o suhim i sunčanim danima, rajčice će biti suhe nakon otprilike 4 dana nakon čega ih možete staviti u posebne spremnike ili uroniti u maslinovo ulje u kojem možete dodati i režnjeve svježeg češnjaka.

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS