Teško podnosite vrućinu? Evo pet namirnica koje neka budu na vašem tanjuru!

Iako smo ga jedva dočekali, ljeto može biti poprilično teško i zamorno. Visoke temperature i nizak tlak, velika vlaga u zraku ili opet presuhi dani, posebno ako ste u gradu, mogu poprilično umarati, poticati bezvoljnost, ali i u potpunosti okrenuti vaše prehrambene navike. Puno je ljudi koji teško podnose ljeto…

Ukoliko ste među njima, pomozite si onim starim receptom- pijte vodu, ne sok ili ‘litre’ kave, pazeći i na to što se nalazi na vašem tanjuru! Jer nije svejedno pojedete li tijekom dana hamburger s puno sira, veliku čokoladnu tortu ili nešto laganije što će vas zasititi, ali potaknuti tijelo da lakše preživi dan.

Odnosno pravilo, kažu nutricionisti, je da tijekom ljeta jedete sezonsku hranu. Ima dvostruko više okusa, iznimno je bogata vitaminima, mineralima i drugim bitnim hranjivim tvarima koji blagotvorno djeluju na tijelo.

Evo top pet namirnica koje će pomoći u lakšem preživljavanju vrelog ljeta!

DINJA
Ljetna najslađa, sočnija i najzdravija hrana su dinje. Možete ih koristiti u salatama, desertima, smoothieima, milkshakeima, pa čak i salsi. Odlična je za želudac, potiče mršavljenje i pomažu u sprečavanju mnogih uobičajenih zdravstvenih problema poput raka, visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i običnih prehlada.

gastro-prehrana-ljeto-modnialmanah-namirnice

SALATA
Listove salate koju možete i izmiješati pospite bosiljkom i drugim biljem, te pospite preljevom od jogurta kako biste napravili sjajnu ljetnu salatu. Po potrebi salatu ‘pojačajte’ mesom narezanim na kockice, paprikama, metvicom… Zelena salata je najbolji ručak kad su temperature +30 u hladu!

gastro-prehrana-ljeto-modnialmanah-namirnice

RAJČICA
Ljeto miriši po rajčicama, povrću koje je puno antioksidansima i vitaminom C i odlična je dopuna laganim obrocima. Birajte one iz eko uzgoja, koje nisu špricane, a koje sadrže korisne fitokemikalije poput likopena, koje pridonose kroničnim bolestima, posebno raku.

gastro-prehrana-ljeto-modnialmanah-namirnice

TIKVICA
Dio ljetne obitelji tikvica, tikvice sadrže vlakno zvano pektin, koje je povezano s povećanjem zdravlja srca i snižavanjem kolesterola. Pripremiti ih možete na različite načine, a nama su posebno fine na grilu.

gastro-prehrana-ljeto-modnialmanah-namirnice

JOGURT
Jede vam se nešto malo tijekom dana, uživajte u jogurtu. Posebno grčkom tipu jogurta koji sadrži dvostruko proteine običnog jogurta s niskim udjelom masti. Jogurt dodaje i dozu probiotika, korisnih bakterija koje održavaju vaš probavni sustav.

gastro-prehrana-ljeto-modnialmanah-namirnice
Trenutno nema komentara

Comments are closed