Svi pričaju o gomilanju brašna u špajzama! No, imunitet podižu drugi sastojci!

Nutricionistica Karmen Matković Melki iz Aktivne Hrvatske ovih je dana dala odličan recept za sok koji podiže imunitet što je uz činjenicu da se ne treba izlagati opasnostima ključno u ovom periodu!

”Imunitet je složen sustav organa i stanica koji komunicira s našim okolišem i pokušava pomoći razaznati poželjno od nepoželjnog i time nas zaštiti od različitih vanjskih utjecaja, posebice od bakterija i virusa. Znamo da su vanjski čimbenici poput stresa, manjka aktivnosti i neadekvatne prehrane štetni za naše opće zdravlje i imunitet, stoga je vrlo važno održati normalno funkcioniranje imuniteta i adekvatnom prehranom”– rekla je Matković Melki i dodala: ”Danas, obzirom na novonastalu situaciju uočavamo da je odabir prehrambenih artikala prilikom pripreme zaliha za nadolazeće razdoblje orijentiran prema uskoj skupini prehrambenih proizvoda što izgleda kao svojevrstan recept za narušavanje dobrog imuniteta. Glavni odabir u kupovini zaliha su rafinirane žitarice, brašna, tjestenine, biljna ulja i meso. Naravno, sve navedeno nam može osigurati ugljikohidrate, masti i proteine, no imati će povoljan utjecaj na naš imunitet samo ukoliko se kombinira s drugim skupinama namirnica poput povrća, voća, mahunarki, kvalitetnih mliječnih proizvoda, ribe i začinskog bilja. Naime, bez svih ovih ostalih prehrambenih skupina ne dobivamo adekvatnu količinu vitamina, minerala i biološki aktivnih tvari bez kojih se hranjive tvari iz brašna, ulja i mesa ne mogu pravilno iskoristiti u našem organizmu i ne mogu nas optimalno zaštiti od vanjskih utjecaja. Ukoliko sada popunjavamo kućne zalihe neka to svakako bude raznolik i uravnotežen odabir prehrambenih proizvoda koliko je to najviše moguće, uz dobru pripremu popisa za kupovinu, racionalizaciju kupnje i potrošnje hrane u narednim tjednima bez nepotrebnog gomilanja i bacanja hrane. Bitno je naglasiti da kod voća i povrća imamo širok izbor konzerviranih namirnica koje su nam dostupne i van sezone, tj. možemo ih nabaviti smrznute, sušene, ukiseljene. Preporuka su tamnocrveno bobičasto voće, citrusi, različito gomoljasto i tamnozeleno povrće, kupusnjače i mahunarke svih vrsta te svježi ili sušeni začini. Dakle, uz dobru organizaciju moguće je imati uravnoteženu i raznoliku prehranu koja će nas u ovome razdoblju štititi i osigurati dostatne količine svih vrijednih nutrijenata kao što su selen, cink, vitamin D, C i E, omega masne kiseline, polifenoli i brojne druge aktivne tvari koje će našem organizmu dati dovoljnu snagu i održati povoljan rad našeg imuniteta.”

zdrav-život-zdravlje-modnialmanah-aktivna-hrvatska-karmen-matković-melki
Karmen Matković Melki

Zanimljivo zar ne? Zato, ako nemate u svojoj kuhinji, dan započnite napitkom kojeg ćete napraviti od slijedećih namirnica i pijuckati ih tijekom dana.

Za jednu čašu potrebno je:
• 50g jabuke
• sok od pola limuna
• 200ml mineralne vode
• prstohvat đumbira (đumbir olakšava disanje te ublažava mučninu i umor)

Trenutno nema komentara

Comments are closed