Središnja bregovita Hrvatska ima hladniju klimu, ali ljude toplog srca

Kontinentalcima koji još nisu na uobičajenom morskom odmoru, a žele za njega “trenirati” izletima, predstavljamo danas vinarije Središnje bregovite Hrvatske koje treba posjetiti. Zbog dobrih vina, naravno, ali i zbog ugođaja zahvaljujući kojem će i vina dulje pamtiti. Bregovita je najhladnija hrvatska vinska regija, što određuje stil vina koja se u pravilu svježija i lakša nego u drugim krajevima. Takvu klimu vole i neke od najznačajnijih svjetskih bijelih sorata, rajnski rizling, sauvignon, pušipel (moslavac, šipon ili firmint) pa i chardonnay, te crni pinot kao najcjenjenija crvena. A bez obzira na niže temperature, ljudi imaju topla srca pa malo tko odlazi iz njihovih vinarija ili izletišta bez širokog osmijeha.

Međimurje je najsjevernije hrvatsko vinogorje. Vinogradi su predivni, vinarije uređene, a vinari odlični pa je teško pogriješiti birajući koga posjetiti. Ovaj put je prijedlog vinarija Cmrečnjak iz Svetog Urbana pokraj Štrigove.
“Vino je sunčeva svjetlost u čaši, miris prirode zarobljen u zlatnim kapima, dio raja uhvaćen u bogatom okusu. Ono potiče radost i budi životne vrline, spaja dobre ljude i stvara nove prijatelje” – govori Rajko Cmrečnjak koji je 1992. začeo obiteljski vinski biznis u kojem mu se pridružio sin Marko. “Vino je sitnica koja čini razliku, a ljepota života je upravo u tim sitnim stvarima” – priča Marko pozivajući goste da začine živote njihovim vinima.

vina-bregovita-hrvatska-vino-wine-ivine-vinske-priče-ivo-kozarčanina-modnialmanah

A imaju ih, kažu, čak 18. Bijela od pušipela, sauvignona, rajnskog rizlinga, silvanca, graševine, rizvanca, muškata žutog i sivog pinota, potom ružičasti te klasično crveni crni pinot i “crni” crnjak od merlota, a za posebno osvježenje tu su dva pjenušca, ružičasti Stridon od crnog pinota i bijeli Polaris od pušipela. Ne bi bilo lako istaknuti jedno da preporuka nije stigla s najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina koje u Londonu organizira časopis Decanter. Pušipel Mađerka 2021. obitelji Cmrečnjak pozlatio se osvojivši 95 od mogućih 100 bodova.

vina-bregovita-hrvatska-vino-wine-ivine-vinske-priče-ivo-kozarčanina-modnialmanah

Klima je slična u susjednom Zagorju. Sličan je i sortiment, slični su stilovi vina, no njima i vinar daje karakter pa je nemoguće naići na dva ista. Poseban je i karakter Tomislava Bolfana koji se posebno trudi održati samoodrživim imanje Bolfan Vinski Vrh u Gornjakima pokraj Hrašćine. Na južnoj padini Vinskog vrha prekrasni su vinogradi, a na sjevernoj pasu krave pasmine crveni angus kojima štala ne treba. Tomislav ih je nabavio radi stajskog gnoja neophodnog za ekološku obradu vinograda. Treba i kukce, kojima je pokraj trsja svojevremeno sagradio “hotel”, drvenu nastambu nalik lovačkoj čeki, a zauzvrat “očekuje” da pomognu oprašivanje u vinogradu i vrtu.

vina-bregovita-hrvatska-vino-wine-ivine-vinske-priče-ivo-kozarčanina-modnialmanah

Vinska ponuda je gotovo beskrajna. U internetskoj je prodavaonici 28 vina, a u podrumu… Tko zna. Taj je podrum gotovo nevidljiv, poluukopani, a pokraj njega je velika drvena kuća s prekrasno uređenim tradicijskim restoranom. Jelovnik je prilagođen lokalnim namirnicama i, naravno, vlastitim vinima. Treba istaknuti hladna juhu od rajčice s bosiljkom i kardamom te domaćim kiselim vrhnjem i pohanog piceka s bučinim sjemenkama i pire krumpirom. Pjenušac Centurion Gold izvanredan je. Prije šest godina bio je najbolji na prvom velikom specijaliziranom ocjenjivanju hrvatskih pjenušaca, a i aktualna je berba na tom tragu. U potkrovlju su i vrlo ugodne sobe pa ne treba žuriti kući. Ali treba rezervirati. Tko jednom dođe, sigurno se želi vratiti.

vina-bregovita-hrvatska-vino-wine-ivine-vinske-priče-ivo-kozarčanina-modnialmanah

U sličnom je stilu uređen i Vuglec breg u Škarićevu pokraj Krapine, samo što ima više kuća i kućica, ukupno za 50-ak ljudi. Zovu se Lac, Mica, Dragec, Imbra, Jana i Jagica prema ljudima kojima su u prošlosti pripadale. Sad su to luksuzni smještajni objekti: Imbra ima i saunu te hidromasažni bazen koji se može koristiti i kad sniježi. U blizini je i pravi bazen sa sunčalištem na raspolaganju je svim gostima.

Restoran se zove “Pri baki Rozi”, a nudi bogat izbor domaćih jela poput zagorskih štrukli, teletine, janjetine, patke ili purice s mlincima te razne vrste domaćeg kruha. Tik je uz vinograd koji često i gosti beru pa već i tim najjednostavnijim vinogradarskim poslom shvate koliko treba cijeniti vino u čaši. A kod Vugleca posebno treba cijeniti dva neuobičajena vina. Prvo je Passion cuvée u kojem su se prekrasno sprijateljili burgundijski crni pinot i panonska frankovka, a drugo Pjenušac Jasminka. Nosi ime enologinje Jasminke Šaško koja mu je arome i slatkoću regulirala ledenim vinom Bodren našeg najnagrađivanijeg proizvođača prirodnih vinskih slatkiša Borisa Drenškog. Rezultat je pjenušavo vino plemenite slatkoće i izražene svježine primjereno slatko-slanim receptima poput pačje ili gusje paštete s mekim, pljesnivim sirom i domaćim džemom na tostu.

vina-hrvatska-vino-wine-ivine-vinske-priče-ivo-kozarčanina-modnialmanah

Kome se ta kombinacija čini čudnom, neka zamisli pastrvu i kesten te patku i krušku, dva jela Restoran Korak u mjestu Plešivica na padinama na Plešivice. Chef Bernard Korak je baš takvim kombinacijama ove godine zaradio Michelinovu zvjezdicu. Obitelj Korak godinama je pripremala fine domaće obroke kao dodatak odličnoj vinskoj ponudi, a 2021. otvorili su i pravi restoran s dosta strogim režimom. Karikirano, gost jede ono što mu donose, a ako je “pametan” i pije ono prema čemu je to jelo i napravljeno. Bernard ima sreću što mu otac Velimir i brat Josip rade odlična vina, a u potrazi za savršenom kombinacijom hrane i pića lakše je ako imaš vino pa mu prilagodiš jelo. Vino baš i ne možeš prilagođavati, a vinima Korak prilagodbe ni ne trebaju.

vina-hrvatska-vino-wine-ivine-vinske-priče-ivo-kozarčanina-modnialmanah

Gotovo tri desetljeća su među najboljima u Hrvatskoj. Pamte se još iz devedesetih senzacionalni chardonnayi, rajnski rizlinzi, a malo poslije i crni pinoti. Prije šest godina iznenadili su doista izvanrednim pjenušcima, potom i maceriranim bijelim vinima bez sumpora nazvanima “U potrazi za izgubljenim vremenom”, a sad preporučujem Sauvignon Kamenice. Nije to prštavi i agresivni sauvignon novosvjetskog tipa nego smireno, bogato i puno vino koje odražava karaktere podneblja i članova obitelji. Pije se polako kako bi se u njemu uživalo što dulje.

vina-hrvatska-vino-wine-ivine-vinske-priče-ivo-kozarčanina-modnialmanah

Polako se pije, a dugo uživa i u Lokošinu dolu, mjestu koje se vidi s proplanka na kojem je vinarija Korak. Sanda i Robert Braje sa sinom Patrikom vode OPG o kojem se već nekoliko godina poprilično lijepo priča. I to s pravom. Lokalne namirnice pripremaju na tradicijski i moderni način istovremeno. Uobičajeno su predjelo domaći naresci i lokalni sirevi, odlična je goveđa juha s raviolima punjenima mesom koljenice, jako dobar burger od pikantne češnjovke u domaćem slatkom pecivu, a zvijezda domaća patka. Batak i zabatak pečeni su četiri sata na kontroliranoj temperaturi pa zapečeni kako bi korica bila hrskava. Prilozi su mlinci preliveni masnoćom od pečenja, kruške kuhane u portugiscu s cimetom te izvrstan zreli crni pinot.

vina-hrvatska-vino-wine-ivine-vinske-priče-ivo-kozarčanina-modnialmanah

Imaju i jako dobar rizling, sivi pinot primjeren mesnim jelima poput teletine, a jedini u Hrvatskoj rade crveni veltlinac. Riječ je o sorti koja je i u domovini Austriji rijetka, a kod nas je ima ponešto u miješanim nasadima. Obitelj Braje jedina je kao monosortno vino puni u butelje. Mirisom podsjeća na rizling, a voćnim okusom na bijeli pinot, pa i chardonnay. U Sandinoj kuhinji mjesto mu je uz savijaču od šljiva sa sladoledom. Iako je vino suho, voćnost i slast fino prate nježan okus ne previše slatkog deserta. Rade i tri Pet-Nat pjenušaca prastarom tehnologijom neprekinute fermentacije s juga Francuske koja je posljednjih 15-ak godina ponovno popularna u SAD-u, a od 2020. i kod nas. Na početku obroka ta nefiltrirana i zato mutna vina fino gase žeđ nakon puta, poslije jela fino gase žeđ prije puta, a brzo se popije i koja boca ponovno nakon puta, ako se ponese kući.

vina-hrvatska-vino-wine-ivine-vinske-priče-ivo-kozarčanina-modnialmanah

Piše: Ivo Kozarčanin – Bakhov sin

Zanima vas više o vinima čitajte više Ivinih priča

Trenutno nema komentara

Comments are closed