Spavate li s grudnjakom? Možda ne biste trebale…

Nekad davno, seks simbol Marylin Monroe vjerovala je da je za njezine velike i čvrste grudi zaslužan dobar grudnjak u kojem je čak odlazila i na spavanje. Nekoliko godina kasnije, neki su proizvođači grudnjaka dizajnirali i one za spavanje, pa ih i danas često vidimo u trgovinama. Sprečavaju li oni zaista opuštanje grudi i treba li ga odijevati i za spavanje?

fashion-zdravlje-modnialmanah-grudnjak-spavanje

Odgovor smo pronašli u stručnom tekstu britanskog liječnika Dr. Seth Rankin (Doctors Clinic London) koji je objasnio što se zapravo događa kad spavamo s grudnjakom!

“Kada ležite ravno na leđima, efekt gravitacije gura tkivo dojke natrag prema grudima a ne prema nožnim prstima. Zato je nošenje grudnjaka (čija je svrha je da podrži grudi) u osnovi beskorisno. Puno toga se događa vašem tijelu na području prsa, utječe na mišiće i krvne žile, limfne čvorove i živce. Ako je grudnjak preuzak, moguće je da usporavate protok krvi prema dojkama i području oko njih. Također, može se zaustaviti protok limfe u limfne čvorove oko dojke i pazuha što ometa vitalnu funkciju ispiranja toksina iz tijela” – objašnjava dr. Seth Rankin i dodaje zašto se ne smije nositi i premaleni grudnjak.

”Tijesan grudnjak može ograničiti protok limfe u mnogim važnim limfnim čvorovima oko dojke i pazuha, sprečavajući vitalne funkcije sistema za izbacivanje toksičnih proizvoda iz tijela” – zaključio je.

Trenutno nema komentara

Comments are closed