Šimanović – uspješan vinar iz Kostela Pribićkog

U prostoru Češke besede nastavljena je ovogodišnja promocija vinara pod nazivom “Vrijeme je ZA…”Prvi gost je bio vinar Željko Šimanović iz Kostela Pribičkog sa krašićkog područja.

Predstavljeno je osam vina o kojima je uz odličan odaziv iz radionice govorio sommelier Darko Lugarić. Redom smo probali: Pjenušac KOSTEL chardonnay degoržiran 2022., Graševina 2022., Rajnski rizling 2017., Sauvignon 2021., Traminac 2021., Frankovka 2018., Pinot crni 2017. i Ledeno vino graševina 2019. U razgovoru više sudionika i sommeliera je zaključeno da su sva vina enološki čisto i korektno napravljena. Ja ću ovdje zbog duljine teksta navesti četvero od njih osam. Pjenušac od chardonnaya je iz berbe 2016. degoržiran početkom 2022.godine sa 12.9% alkohola, 5.5 kiseline i 1.7 ostatak šećera. Bazno vino je imalo 11.5% alkohola prije druge fermentacije. Konstatirano je da je vino značajnije strukture, mjehurići su sitni, s mirisom žutog zrelog voća, fine, zrele kiseline u odnosu na godinu berbe. Spada u kategoriju zrelih vina i samom tom činjenicom nema lepršavost i svježinu kao neki pjenušci s dvije godine ali je potentan i dobro bi se uklopio s jelima od plave ribe, paštetom od tune, mariniranom srdelom i jačim sirevima. Šimanović je naveo da je pjenušac suport ostatku vinske liste, proizvedu ga oko 2500 boca u biranim godinama. MPC je 17 eura.

vrijeme-je-za-vino-wine-eno-gastro-modnialmanah-1

Rajnski rizling 2017. 12.5% alkohola, 6.4 kiselina i 4.8 ostatak šećera je vino koje je osvojilo najveći dio publike. Slamnate do zlatno žute boje sa zelenim nijansama koje otkrivaju svježinu unatoč 5.5-godišnjoj starosti. Vino je u odličnoj ravnoteži mirisa , okusa i svježine. Osjeća se voćnost (citrusi),lagani patinasti mirisi tercijara ( petrolej) koji nisu prekrili voćnost. Voćnost i mineralnost su iznad svih očekivanja s obzirom na dob vina. Vinar je ovdje po prvi puta opširno govorio o mikrooksigenaciji napravljenoj u ovinjenim bačvama. Za tu svrhu najčešće upotrebljava bačve od 2 do 3000 litara koje u pripremi temeljito čisti iznutra. I kod drugih manjih bačava vinar redovito radi mikrooksigenaciju i naglašava potrebu redovitog dolijevanja vina koje bačva “popije”. Lugarić: ovaj intrigantni rizling može stajati još godinama. Saznali smo da ga ima još oko 800 butelja po nevjerojatnoj MPC od 7 eura. Rekao bih tko prvi djevojka (butelja) će biti njegova! I ja stojim u redu…

vrijeme-je-za-vino-wine-eno-gastro-modnialmanah-1

Traminac 2021. 13.8% alkohol, 5.1 kiselina i 7.5 ostatak šećera. Boja staroga zlata s nijansama zelene (svježina), visoki dobro uklopljeni alkohol koji čuva kiselinu. Ovaj traminac je crveni, imao je 22.1 ekstrakta, polusuh, okus bijelog ili žutog voća, miris ruže s blagom gorkastom notom na kraju. Sommelier, dugogodišnji ugostitelj bi ovo vino spario s rižotima-plodovi mora, sa sirom, buzarom od školjki a od slatkog panakota (panna cotta) s marelicom, rožata, rapska torta ili ne preslatka kremšnita. MPC 9 eura u vinariji ili dostavom.

I završno vino koje je godinama perjanica podruma – Frankovka 2018. 13.7% alkohola , 6 kiselina i 2.8 ostatak šećera. Crvena rubin boja, još uvijek mlada, živa. Mirisi bobičasto voće, šumsko voće, višnja, klinčić, cimet…U ustima lijepa kiselina, lagano tijelo. Vidi se da je vinar pazio na fenološku i zrelost sladora. Šimanović:” Ovo vino ima samo 5 miligrama slobodnog sumpora na litru odnosno 29 sveukupno. Bilo je 26.5 ekstrakta a brano je u najboljim vinogradarskim položajima na Rebru i Miranjcu. Danas većina plasira ovo vino kao dvogodišnje na tržište a najbolje bi bilo kada bi izlazilo nakon 4-5 godina. Ovo je sigurno najbolja crna kontinentalna sorta u Hrvatskoj s tradicijom sadnje još iz Austro-ugarskih vremena i ranije”. Lugarić preporučuje sljedeća jela: janjetina, mladi odojak, skuša sa žara, žgvacet od boškarina sa pljukancima…Svi su se složili da je ova sorta kod nas podcijenjena i da bi na svim područjima trebalo više raditi na promociji frankovke. A pinot crni i frankovka će i ubuduće biti u fokusu Šimanovićevih.

vrijeme-je-za-vino-wine-eno-gastro-modnialmanah-1

Vinariju Šimanović ima cijeli niz starih alata za obradu vinograda i preradu grožđa u podrumu. Do prije tri godine tamo je bila u upotrebi drvena bačva iz 1850. godine od 2700 litara. Sada će zauzeti zasluženo mjesto u novom podrumu uz arhivska vina. Iznad podruma je nekoliko metara zemlje tako da je prirodna temperatura osigurana ali vinar uz to ima sve moderne uređaje za održavanje temperature vina u inoksu i bačvama. Željko Šimanović je građevinski inženjer a profesionalno je s bratom krenuo na tržište u 1992. s prvom bocom Kostela. Već sljedeće godine su bili na Vinoviti a tijekom godina su dobili na stotine medalja , plaketa i priznanja. Ističem tri puta titulu Županijskog šampiona: Ledeno vino graševina berba 2012. šampion 2013., Izborna berba graševine 2013. šampion 2015. i Ledeni traminac 2016. šampion 2021. Frankovka iz 2018. je bila dvostruki šampion na Zelini (Smotra vina sjeverozapadne Hrvatske) 2021. kao najbolje ocijenjeno crno vino i najbolje crno mirno vino s 88 bodova. Bili su i šampioni podregije Plešivica 2014. 15. s ledenom graševinom i ledenim tramincem. Naposljetku pobjednici u Dubrovniku-Dubrovnik wine trophy 2019. Ledeni traminac iz 2012. sa 91.38 bodova.

vrijeme-je-za-vino-wine-eno-gastro-modnialmanah-1

Vino dobijaju sa 5.5 hektara u svom posjedu (3.5 ha bijelo grožđe i 1.5 crno-frankovka i pinot crni) te 1.5 ha u najmu. Godišnja proizvodnja je oko 40000 litara a kapacitet podruma je za još toliko ukupno.Vinarija Šimanović je dobra priča o upornosti obitelji u kojoj je otac Stjepan predstavnik četvrte generacije prenio ljubav za vinogradarstvo i vinarstvo na djecu Stjepana i Željka iz pete. Obiteljsko gospodarstvo Šimanović sada vodi šesta generacija te obitelji Iva Šimanović uz svesrdnu pomoć cijele velike obitelji.

Foto: Marko Čolić

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS