Sezona je kaki jabuka! Evo zašto svaki dan pojesti barem jednu!

Čudnovate narančaste lopte, glatke kore i finog mirisa – tako mnogi opisuju kaki jabuke. U odnosu na obične, domaće, vulgaris jabuke ove nisu toliko popularne, jer Hrvati malo o njima znaju. No, vrijeme je da se to promijeni i da svaki dan pojedete barem jednu. Voće je narančaste boje, nazvano persimmons, poznato je po svom slatkastom okusu sličnom medu. Porijeklom je iz Kine, raste na stablu i ima ih stotine vrsta, a najpoznatije su sorte Hachiya i Fuyu. Hachiya kaki su u obliku srca, oporog su okusa, što znači da imaju vrlo puno biljnih kemikalija zvanih tanini koji nezrelom plodu daju suh, gorak okus. Kaki Fuyu je u obliku rajčice, također sadrže tanine i mogu se jesti i dok nisu u potpunosti zrele.

Kaki jabuke su izrazito ukusne, ali uz sve to i jako zdravo voće! Evo zašto bi ih trebali uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu!

Jedna srednje velika kaki jabučica sadrži samo 118 kalorija, a obiluje proteinima, vlaknima, vitaminima A,C,E,K, vitaminima B skupine, Bakrom, Manganom… Kakiji su također dobar izvor tiamina (B1), riboflavina (B2), folata, magnezija i fosfora. Osim vitamina i minerala, kaki sadrži i široku lepezu biljnih spojeva, uključujući tanine, flavonoide i karotenoide, koji mogu pozitivno utjecati na vaše zdravlje (3Pouzdani izvor).

kaki-jabuka-zdravlje-zdrav-život-modnialmanah

Kaki sadrži korisne biljne spojeve koji imaju antioksidativne kvalitete. Antioksidanti pomažu u sprečavanju ili usporavanju oštećenja stanica suzbijanjem oksidativnog stresa, procesa koji pokreću nestabilne molekule zvane slobodni radikali. Oksidativni stres povezan je s određenim kroničnim bolestima, uključujući bolesti srca, dijabetes, rak i neurološka stanja poput Alzheimerove bolesti. Kakiji su također bogati karotenoidnim antioksidantima poput beta-karotena, pigmenta koji se nalazi u mnogim voćem i povrćem jarkih boja. Studije su povezale prehranu s visokim sadržajem beta-karotena s manjim rizikom od srčanih bolesti, raka pluća, kolorektalnog karcinoma i metaboličkih bolesti. Uz to, studija na više od 37 000 ljudi otkrila je da oni s visokim unosom beta-karotena u prehrani imaju značajno smanjen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Kaki je bogat i vitaminom C koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i suzbija upale u tijelu.

Trenutno nema komentara

Comments are closed