Pretjerali ste s klopom i cugom? Evo kako na brz način očistiti jetru!

Blagdani i obilje na stolu s jedne strane, a težina u tijelu i malaksalost s druge strane! Tako bi se najjednostavnije moglo opisati blagdansko druženje za stolom. Probaj malo ovog, malo onog, nazdravi s onima koje voliš i tako, red po red ugoda se pretvara u neugodu. Ukoliko osjećate težinu u tijelu čitajte dalje…

Vrijeme je za čišćenje jetre – metaboličkog, imunološkog i probavnog organa kojem je nakon svakog obilja na stolu potrebno pomoći. I to na prirodan, jednostavan i povoljan način – pomoći joj sikavicom!

Sikavica (osljebod, Silybum marianum (L.) Gaertn., Asteraceae) je u većini mediteranskih kultura vezana uz Svetu Mariju i mlijeko koje se prolilo po ovoj biljci dok je dojila Isusa. Jedan od francuskih naziva je Lait de Notre-Dame ili Marijino mlijeko. Sličan mit postojao je u staroj Grčkoj i bio vezan uz Heru.

Ukoliko ljetujete u dijelovima Dalmacije, na putu prema plaži ili okolo kuća mogli ste primijetiti ovu biljku – vrlo je trnovita, raste poput korova (može narasti i na dva metra), a kad svate ima crveno ljubičaste cvjetove koji su zaštićeni trnovitim listovima. Kad cvjetovi prestanu s cvatom, cvijet daje tamno sive plodove roške koji imaju ljekovita svojstva. Posebno je značajan silimarin kompleks različitih spojeva (silibina A i B, izo-silibina A i B, silikristina i silidianina). Sadrži i flavonoide poput kvercetola i taksifolina. Premda nema praktičnog značenja, sjemenke sadrže i iznimno kvalitetno biljno ulje bogato linolnom kiselinom i sterolima. Više navedenih bioloških učinaka dovode do ljekovitog djelovanja, a to je regeneracija jetre i njezina preventivna zaštita.

Kako koristiti sikavicu?
Najčešće se komercijalno proizvodi kao suhi standardizirani ekstrakt u obliku kapsula ili tableta. Prema europskim propisima, trebalo bi dnevno uzeti količinu ekstrakta koji sadrži 200 do 400 mg silimarin grupe spojeva. Za one koje vole prirodno- čaj od sikavice je odlična zamjena za vodu tijekom dana, a za one koji vole lagani doručak ili večeru evo odličnog recepta. Sameljite plodove sikavice u mlincu za kavu (dvije žlice ploda) i dodajte u kefir ili jogurt. Popijte u manjim gutljajima. Jetra će vam biti jako zahvalna dajući vam svježinu i polet cijelog dana!

Trenutno nema komentara

Comments are closed