Pod stresom ste, evo zašto je poželjno pobjeći u prirodu!

Povratak s godišnjeg odmora može biti prilično stresan posebno ako ste ljetovali u prirodi. Ona vas je opustila, odmorila, ojačala vam duh i tijelo. Dolaskom u gradsku vrevu i samo nekoliko radnih dana bili su dovoljni da shvatite da stres ponovo radi svoje. Osjećate li teret obaveza i teško se privikavate na radni ritam sada se sjetite vremena kad ste uživali u prirodi. Ona vas i dalje čeka svaki put kad se vaše osobne baterije prazne.

zdravlje-stres-priroda-modnialmanah-prirodi

Pod stresom ste, evo kako konzumirati prirodu:

  • Kada ste posljednji put kod kuće ustali rano kako biste gledali izlazak sunca ili se odvažili popeti se na najbliži vrh brda kako biste gledali kako zalazi? Krajolik će vas psihički pripremiti za užurbano jutro ili vam pomoći da se oslobodite stresa nakon napornog dana kako biste bili spremni za noć.
  • Hodanje je super, ali nisu sve šetnje jednake. Krstarenje gradskim ulicama ne pruža isti mentalni poticaj kao pješačenje lokalnom stazom ili osjećaj pješčane plaže među prstima. Ne morate imati na umu ni određeno odredište – vaš cilj nije prepješačiti određeni broj milja, već besciljno uroniti u svijet prirode oko vas. Japanci to zovu “šumsko kupanje” i ono može pomladiti umoran um.
  • Ostavite svoju elektroniku i poslušajte melodije koje priroda nudi: žubor potoka, pjev ptica, fijuk vjetra kroz drveće i jurcanje nevidljivih životinja kroz krošnje. Puno je opuštajuće od trubljenja i upozorenja SMS porukama na koje ste navikli.
  • Dovedite se u formu! Uživajte u svježem zraku dok trčite ili hodate, a traku za trčanje rezervirajte za kišne dane. (Iako trčanje po maglovitom danu može biti sjajno i rashladiti vas.) Naravno, ne morate prijeći puno terena da biste vježbali. Mnogi javni parkovi imaju stanice za vježbanje na kojima možete raditi istezanja i vježbe poput trbušnjaka ili dubokih savijanja koljena. Ili razmislite o tai chiju, za vježbu koja koristi umu i tijelu.
  • Želite li savladati novi sadržaj- sjednite na sunce. Tako ćete poboljšati kognitivne sposobnosti, poput pamćenja i rješavanja problema.
  • Piknik u prirodi je savršen način da provedete kvalitetno vrijeme s prijateljima i obitelji bez ometanja modernog svijeta. A priroda olakšava druženje s drugim ljudima, stoga je savršeno mjesto za izgradnju čvršćih odnosa s onima koje volite.
  • Kampiranje vam omogućuje da odete dalje nego što to dopušta jednostavan jednodnevni izlet. Ili, ako to nije vaš stil, razmislite o glampingu, gdje možete zadržati neke od udobnosti stvorenja koje volite, ali ipak biti daleko od svega.
Trenutno nema komentara

Comments are closed