Petak je idealan dan za ‘skoknuti’ na Havaje – upoznajte POKE POKE!

Zdravi i razigrani zagrebački Poke Poke nova je gastro zvijezda koju ćemo zavoljeti na prvu. Posebno volite li nešto drugačiju hranu i sljubljivanje okusa. Ovaj novi specijalizirani street food bar nalazi se u strogom centru grada (Bogovićeva 4/prolaz neboder) a u svojoj ponudi ima najfinije svježe varijacije havajskih specijaliteta. Čak šest vlastitih kreacija bowla i bezbroj zdravih i svježih mogućnosti za svakog.

“Šetajući europskim metropolama vrlo smo često znali zateći prizor punih redova ispred poke barova. Zainteresiralo nas je te smo otišli isprobati o čemu se radi. Na prvu nas je osvojila ideja, okus i prezentacija ove priče koja je zdrava, u pravoj mjeri zasitna, a uz koju cijeli dan možeš funkcionirati bez osjećaja gladi i umora!” – izjavila je Sanja Gregorius iz Poke Poke-a.

poke-poke-hawaiian-poke-bowl-gastro-modnialmanah

Prostor od 50 m2 ima pult za kojim se pripremaju bowlovi, 20-ak sjedećih mjesta, a od proljeća i terasu u Bogovićevoj. Za vizualni identitet ovog cool mjesta zadužen je Studio Sudar, dok je samo uređenje prepušteno studiu Demel – Kore Demel Zadro. Pri samom ulasku u prostor obuzima nas vesela energija budući da je jelo izvorno havajsko. Prema tome su slagane boje od kojih prevladavaju crvena, žuta i plava uz neizostavne zelene palme.

Baza u pokeu je kvalitetna sushi riža koja se priprema kao za sushi samo što mora biti topla kao i soba noodles. U zagrebačkom Poke Pokeu je dan i veći izbor, pa su tako kreirani poke sa soba noodles od heljde i zoodles od tikvice sa salatom kao baza. Kod pokea je naglasak na proteinima. Tu su klasična tuna i losos, no također i hobotnica koja se često izvorno koristi te mesni dio koji sadrži sous vide piletinu i odležani roast beef. Za vegane tu je neizbježan tofu. Sve je marinirano s raznim marinadama bogate vitaminima. Brojne kreacije i izbor ovog jela ostavljaju prostor i za njegovo kušanje nekoliko puta tjedno pri čemu ćemo svaki puta iznova biti očarani. Sama priprema bowla traje 5-6 minuta. Ideja je da je jelo brzo gotovo u skladu s užurbanim načinom i tempom života. Poke Poke ima dvije veličine bowla, regular po cijeni od 54 te large po cijeni od 68 kuna po porciji.

Iako ne postoji precizna priča o podrijetlu ovog jela, mnogi se slažu da počeci datiraju još od predkolonijalnih vremena u Polineziji, grupi otoka od Havaja do Novog Zelanda. Lokalci bi od svog ribolova uzimali svježi ulov i začinjavali ga onim što god je bilo pri ruci. Oko 1970-ih popularnost ovog jela počela je iznimno rasti pa se uz tradicionalne havajske kuhinje jelo počelo široko koristiti. Ubrzo nakon toga, poke bowl postao je popularan i na kopnu širom svijeta. Zagrebački Poke Poke prvi je ovakav street food bar u koji ćemo često dolaziti na poke.

Trenutno nema komentara

Comments are closed