Njezino veličanstvo kvinoja! Znate li zašto jesti ovu žitaricu?

Vjerojatno ste čuli kako mnogi u svoju prehranu uključuju kvinoju. Znate li o kakvoj je žitarici riječ? Za početak riječ je o proteinu biljnog podrijetla u kojem se nalazi svih devet esencijalnih aminokiselina. Kvinoja je zapravo sjeme iz iste obitelji kao i cikla, blitva i špinat, porijeklom iz Južne Amerike u kojima je tisućama godina, kvinoja bila glavna prehrana Inka i njihovih potomaka. Posljednjih godina gurmani su ga najavljivali kao bolju alternativu bulgur pšenici, kus-kusu i riži. Zanimljivo je napomenuti kako samo jedna šalica kuhane kvinoje daje pet do šest grama vlakana nužnih za zdravlje crijeva, upravljanje kolesterolom i zdrave razine šećera u krvi. Osim toga, kvinoja je izvor omega-3 masnih kiselina, protuupalne masti za koju se pokazalo da pomaže u smanjenju razine triglicerida u krvi, pomažući u održavanju ili poboljšanju zdravlja srca. Kvinoja ne samo da nudi tri ključna makronutrijenta – proteine, zdrave masnoće i složene ugljikohidrate – već jednako tako odgovara i mikronutrijentima, poput vitamina i minerala potrebnih za naše najbolje funkcioniranje. Evo nekoliko vitamina i minerala koji se nalaze u kvinoji: mangan: vitalan za rad kostiju i metabolizma, magnezij: važan za zdrav rad mišića, zgrušavanje krvi, kontrolu krvnog tlaka i funkciju kostiju, bakar i cink podržavaju zdravu imunološku funkciju, željezo ključna komponenta za zdravlje krvnih stanica, vitamin E snažan antioksidans, fosfor – presudan za zdrave kosti, zube i stanice. Tu je još i vitamin B vitamini poput folata, tiamina, riboflavina i B6 koji su neophodni za zdravu razinu energije, rast i razvoj.

zdravlje-kvinoja-modnialmanah

Zašto bi još trebalo jesti ovu žitaricu?

  • Kvinoja je bogata protuupalnim fitonutrijentima, što je čini potencijalno korisnom za ljudsko zdravlje u prevenciji i liječenju bolesti. Kvinoja sadrži male količine omega-3 masnih kiselina korisnih za srce i, u usporedbi s običnim žitaricama, ima veći udio mononezasićenih masti
  • Bogata vlaknima i s više proteina riže ili ječma, kvinoja pomaže onima koji žele kontrolirati svoju težinu. Jedno od objašnjenja za to je zasitna priroda proteina i vlakana koja nam pomažu kontrolirati apetit. Kvinoja također ima nizak glikemijski indeks (GI) pa je zbog sporijeg otpuštanja energije manja vjerojatnost da će izazvati žudnju za hranom i potaknuti glad.
  • Može pomoći u ravnoteži šećera u krvi
  • Prikladno za osobe s celijakijom i intolerancijom na gluten. Budući da ima puno vlakana, kvinoja je bolji izbor za zdravlje crijeva i probavnog sustava od rafiniranih alternativa glutenu poput rižinog ili krumpirovog brašna.
Trenutno nema komentara

Comments are closed