Mala doza povijesti: kako je nastao grudnjak?

grudnjak-lifestyle-modnialmanah
Možete li zamisliti život bez grudnjaka? Naravno da ne! Čak i ako imate mala prsa uz pomoć dobrog grudnjaka lako i brzo možete napraviti čuda. Živio zato taj najbolji modni saveznik. Na dnevnoj nam bazi šaljete upite kako odabrati idealan model i koji su osnovni trikovi za njegovo nošenje… No, znate li povijest grudnjaka?

Danas vam otkrivamo prču u 7 zanimljivosti kroz povijestgrudnjak-lifestyle-modnialmanah
1.  Prvi put su se prsa počela spominjati čak 300 godina prije nove ere. Doduše, u liječničkim priručnicima Starog Egipta kao mjesto na kojem se mogu pojaviti tumori. Nakon pojavljivanja kroz medicinsku prizmu, prsa su kasnije dobila i svoja pokrivala. Bile su to obične krpe koje su se stavljale ispod odjeće.
2.  U periodu između 1884. i 1887 godine, prvi put su prikazani i muškarac i žena potpuno goli. Davne 1915. U filmu Savršeni model, glavna je glumica prikazana potpuno obnažena.
3.  Paralelno s ekspanzijom ‘golotinje’ na filmu modna je industrija izbacila i prvi grudnjak.
Dizajnirala ga je žena po imenu Mary Phelps Jacobs i on je predstavljao mini ‘majicu’ s dvije odvojene košarice. Imao je bretelice, kopčao se na leđima i bio je odlična baza za izradu korzeta u filmskoj industriji.
4.  Prvi push up grudnjak izumljen je 1948 godine. Nazvan je ‘zvijezda u usponu’.
5.  Davnih 60-tih godina prošlog stoljeća točnije 1968 godine na izboru za Miss svijeta djevojke su prvi put prošetale u grudnjaku. To je naravno izazvalo veliku reakciju, posebno feministkinja koje su javno spalile grudnjake.
6.  1977 godine otvoren je prvi Victoria Secret shop u Kaliforniji. Otvorio ga je Roy Larson Raymond koji je posudio od rođaka početni kapital u iznosu od 40 000 dolara. Zamislite koji je on imao ‘nos’ za biznis.
7.  Kultna i svevremenska Madona krajem je 20-tog stoljeća na glazbenu, a onda i modnu scenu postavila špičasti grudnjak. Od tada je sve povijest…

Trenutno nema komentara

Comments are closed