Ljeto na tanjuru – što jesti, a što potpuno izbaciti?

Jedu vam se špagete s kremastim umakom za ručak, a već nakon pola tanjura osjećate ‘zabetoniranost’ i umor? Jede vam se slatko, ali omiljeni kremasti kolač ne pruža onu ugodu koju ste očekivali… Ljeto na tanjuru se treba poprilično razlikovati od onoga što smo jeli u hladnijem dijelu godine. Temperature su sve više, više se znojimo, a sa znojem se gube i minerali iz tijela. Vrijeme je za promjenom.

Evo što ubaciti na svoj tanjur:
• Baza neka bude zelena salata uz koju možete miješati ostalo sezonsko povrće i druge vrste zelene salate. Kad ste pomiješali povrće kombinirajte na tu bazu tunu ili sir i šunku narezanu na kockice ili hrenovke i tvrdo kuhana jaja ili tofu (naša je preporuka dimljeni), grilanu piletinu… Sve povežite maslinovim uljem i octom, začinite i pojedite uz malo kruha. Ovo je osvježavajući ručak koji će vas dugo držati sitima.
• Jede li vam se slatko jedite voće! Na sredini dana, između obilnog doručka i ranije večere jede vam se nešto slatko? Izrežite voće i napravite voćnu salatu. Pravilo nutricionista je da se pomiješa barem tri različite voćke. Kad ste sve povezali preko izrezanog voća iscijedite sok limuna ili naranče. Izbjegavajte savijače i kremaste kolače tijekom ljeta.
• Sendviči koji su napravljeni od integralnog kruha, sira, pršuta ili drugih željenih namirnica je idealan obrok tijekom dana. Kombinirate li ga s povrćem jedete obrok bogat mineralima, vitaminima i enzimima. Jedete li sendvič za ručak upotpunite ga juhom koja može biti i hladna.
• Grickalice, ali zdrave! Kako biste zavarali glad i vratili energiju grickajte orašaste plodove poput lješnjaka, badema, indijskih oraščića, suncokreta, buče… Sve su to sitni obroci prepuni bjelančevinama, kvalitetnim nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Ovakve namirnice grickajte zajedno s voćem.

Trenutno nema komentara

Comments are closed