Koristimo ih stalno, a što znamo o njima? Znate li kad su nastali higijenski ulošci?

Danas je gotovo nezamislivo živjeti bez higijenskih uložaka, zar ne? Uz to, razvoj tehnologije omogučava nam da s polica supermarketa i drogerija odabiremo proizvode koji su prirodniji, napravljeni od materijala koji ne narušavaju zdravlje i PH vrijednosti intimnog područja.

ulošci-beauty-modnialmanahA znate li kako su nastali higijenski ulošci?
Žene su kroz povijest koristile različite oblike menstrualne zaštite – najprije su to bile presavijene trake stare tkanine (engl.rags) koje su se prale i koristile višekratno. Prvi oblici uložaka za menstruaciju spominju se sredinom 10-tog stoljeća u drevnoj Grčkoj, no kao takvi se ne razvijaju sve do kraja 18 stoljeća. Prvi dostupni ulošci (ubrusi ili jastučići, kako su se tada nazivali) koji su bili isključivo za jednogkarnu upotrebu pojavili su se na američkom tržištu 1896. godine, a proizvela ih je tvrtka Johnson & Johnson. U to vrijeme, jednokratne uloške proizvodili su i proizvođači zavoja, koji su imali iskustva s proizvodima za zaustavljanje krvarenja kod vojnika.

U početku, ulošci su bili skupi, mahom nedostupni većini žena, sve do sredine 20-tog stoljeća kad su tehnološka dostignuća i način proizvodnje ovaj proizvod učinili dostupnim svim ženama. U početku ulošci bili debeli i po nekoliko centimetara, a zbog propusnih materijala od kojih su rađeni nisu kvalitetno zadržavali menstruaciju i često su propuštali. Zadnjih desetljeća ova je kategorija doživjela veliki napredak te se zahvaljujući istraživanjima i inovacijama na tržištu danas može pronaći veliki broj raznovrsnih nepropuštajućih, ergonomski oblikovanih higijenskih uložaka.

Vrste higijenskih uložaka!
Tjekom jednog mjeseca, svaka že žena odabrati uloške koji najbolje odgovaraju njezinim potrebama. Odaberite svoju vrstu uloška!

Dnevni uložak (panty liners) namijenjen svakodnevnoj upotrebi i dizajniran za apsorpciju dnevnog vaginalnog iscjetka. Ultra tanki (ultra thin) vrlo su kompaktni ulošci, upijajuće snage kao i redoviti (normal) i maxi/ super ulošci, samo tanji. Normal ulošci imaju srednji raspon upijanja dok maxi/super ulošci imaju podlogu s većom sposobnosti upijanja, a korisni su za početak menstrualnog ciklusa, kada je krvarenje obično obilnije. Noćni ulošci su duži od ostalih kako bi ženama pružili sigurnost tijekom spavanja. Među higijenskim ulošcima posebno mjesto zauzimaju ulošci od vate i prirodnih materijala (tzv. majčinski ili maternity ulošci) koji se koriste nakon poroda ili operacija. Zadnjih su godina sve popularniji i tamponi, čija prodaja raste u ljetnim mjesecima.

ulošci-beauty-modnialmanah

Trenutno nema komentara

Comments are closed